Casa de Asigurări de Sănătate Bihor a transmis informarea venită de la Bucureşti care anunţă asiguraţii că din data de 1 septembrie 2015, „cardul naţional de sănătate devine unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asiguraţii cu vârsta de peste 18 ani”.
Inspectorii CAS Bh transmit că asiguraţii care nu au intrat încă în posesia cardului pot să verifice dacă li s-a emis acest document prin accesarea serviciului pus la dispoziţie de CNAS la adresa: http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html sau se pot adresa sediul caselor de asigurări de sănătate în evidenţa cărora se află. Acolo li se va verifica şi, după caz, li se va şi elibera cardul de sănătate.
Situaţii
Şeful CAS Bh, dr. Gheorghe Ionuţ, a transmis că asiguraţii cărora nu li s-a emis până acum cardul de sănătate pot beneficia de servicii medicale fără prezentarea acestuia. Acei asiguraţi care au pierdut sau deteriorat cardul de sănătate trebuie să ceară eliberarea unui card duplicat la casele de asigurări de care aparţin. Acoli trebuie să depună o cerere şi trebuie să plătească contravaloarea noului card şi a cheltuielilor de distribuire prin servicii poştale, în valoare de 15,5 lei. Până vor primi cardul, ei vor beneficia de servicii medicale în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate ce li se va înmâna când depun cererea pentru emiterea cardului duplicat.
Asiguraţii care, din motive personale sau religioase, refuză cardul de sanatate, trebuie să depună o cerere în scris la casa de asigurări menţiona motivele refuzului (şi vor restitui cardul de sănătate – dacă l-au primit). Aceşti asiguraţi vor avea acces la servicii medicale în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate cu termen de valabilitate 3 luni. Inspectorii de la CAS Bh spun că această adeverinţă nu trebuie să rămână la furnizorul de servcii medicale şi asiguratul în cauză va trebui să o prezinte ori de câte ori solicită un serviciu.
Cei care împlinesc 18 ani ori primesc calitatea de asigurat (se angajează, plătesc contribuţia etc) vor primi automat, fără să ceară cardul de sănătate, prin servicii poştale, la domiciliul înscris în cartea de identitate.
Motivare
Cu toate că amânarea cardului s-a făcut şi în august transmiţându-se atunci că probabil din septembrie se va aplica folosirea cardului, dar fără nicio dată fixă, acum CNAS a transmis caselor judeţene de asigurări de sănătate motivarea: Important: cardul a devenit obligatoriu din data de 1 mai 2015. Până la 1 septembrie a fost o perioadă de acomodare cu sistemul cardului”, iar „numărul serviciilor validate cu cardul de sănătate a depăşit încă din luna mai numărul serviciilor acordate în vechiul sistem de validare”.
În Bihor, au fost eliberate circa 470.000 de carduri şi mai trebuie eliberate încă circa 20.000. Inspectorii CAS Bh spun că acordă „asistenţă continuă furnizorilor şi asiguraţilor pentru orice problemă întâmpinată la utilizarea cardului” şi că procesul de tipărire şi distribuire a cardurilor de sănătate este continuu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!