Cum era de aşteptat, pe baza istoricului deja românesc, s-a amânat iar folosirea cardului naţional de sănătate (de asigurat).
Casa de Asigurări de Sănătate Bihor a primit directive de la Bucureşti să anunţe populaţia următoarele: „Reglementările legale în vigoare privind prezentarea şi utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate, precum şi acordarea serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale prin utilizarea cardului naţional de către furnizori rămân nemodificate şi după data de 1.08.2015”.
Altfel spus, nu accesul la medici şi la servicii medicale se face exact ca până acum, oamenii nefiind obligaţi să prezinte carnetul. „Până la eventualele modificări ale actelor normative incidente pe acest domeniu, furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale vor continua acordarea serviciilor medicale, medicamente şi dispozitive medicale în aceleaşi condiţii ca şi în prezent, potrivit contractului încheiat între părţi”, a transmis CAS Bihor.
Motive
Oficial, utilizarea cardului s-a amânat de patru ori, motivul invocat acum fiind dat de faptul că zeci de mii de români nu ar fi intrat în posesia lui, dar şi că luna august e lună de concedii. Vasile Ciurchea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), a declarat presei centrale că nu s-a stabilit o altă dată a obligativităţii folosirii cardului, dar probabil din septembrie ar urma să fie utilizat.
„Ne-am gândit că fiind luna de concedii, probabil că din acest motiv cetăţenii care încă nu au intrat în posesia cardului nu şi-au găsit timpul să vină la casă să îşi ridice cardul. La nivel national, situatia e mult mai bună ca în Bucureşti, a mai explicat Vasile Ciurchea.
Cardul de sănătate s-a anunţat a fi utilizat începând din 1 februarie, apoi pe 1 mai.
Amintim că la înfiinţarea caselor de asigurări de sănătate s-a inaugurat un anume carnet de asigurat, pentru care statul a plătit sume colosale de bani. Şi atunci se anunţa că serviciile medicale vor fi date pe baza respectivului carnet. Însă acesta nu a mai fost folosit niciodată şi nimeni nu a trebuit să returneze statului banii cheltuiţii degeaba.
O altă sumă de bani imensă cheltuită fără ecou este programul naţional iniţiat de penelistul Eugen Nicolăescu, ajuns ministru al sănătăţii. Şi în respectiva perioadă, oamenii erau ameninţaţi că dacă nu îşi vor face analize în luna de naştere vor risca să nu mai primească servicii medicale. Unii spun că pentru implementarea acelui program s-au cheltuit de la stat circa 160 de milioane de euro.
Acum, cardul de asigurat, ajuns bau-baul nou din 2014 încoace, pare să aibă aceeaşi soartă, deşi ideea la bază – stoparea evaziunii fiscale, aplicarea ordinii în sistem şi menţinerea unei fişe medicale printr-un viitor dosar medical electronic pentru fiecare pacient a fost bine primită.
Citiți principiile noastre de moderare aici!