Introducerea cardului de sănătate, pe care ministrul Sănătăţii îl mediatizează de cine ori poate, este contestată chiar de preşedintele Colegiului Medicilor din România. Dr. Vasile Astărăstoae a declarat într-un interviu acordat înpresa centrală că acest card cu cip „e o încercare de abuz din partea statului” şi ar fi doar „aparent” înfavoarea persoanelor asigurate.
Profitori
Medicul susţine că oricine ar putea citi informaţiile medicale dacă are cititor de cipuri, fapt ce ar viola dreptul la intimitate şi demnitate. Astărăstoae spune că reprezentanţii marilor firme de asigurări şi angajatori fac presiuni la nivelul Consiliului Europei pentru legalizarea predictibilităţii ca cineva să se poată 絈bolnăvi de o anumită afecţiune, pe bază de pronostic.
Firmele speră astfel să poată să şi angajeze doar oameni cu pronostic solid, pe bază de antecedente medicale şi firmele de asigurări să poată astfel ridica mult preţul asigurărilor în cazul acestor persoane. Medicul susţine însă că acest fapt poate aduce grave prejudicii oamenilor,c are pot într-adevăr să fie predispuşi la anumite afecţiuni, dar pe care să nu le sufere niciodată. „Devenim vulnerabili faţă de stat şi anumite instituţii care ne pot marginaliza, iar datele medicale pot distruge o persoană, mai ales într-o societate conflictuală ca a noastră.
Comerţ
Dr. Astărăstoae spune că pe acest card nu se pot introduce nici datele despre acordul posesorului privitor la prelevare/transplant, cel puţin pînă nu se modifică şi legea învigoare. Medicul spune că chiar şi dacă ar creşte numărul de donatori, operaţiile de transplant nu ar putea să se înmulţească pentru că nu se alocă suficiente fonduri înacest sens. Chiar şi în Spania, unde funcţionează acordul prezumat, au apărut înultimul timp, spune medicul, la suspiciuni de discriminare a imigranţilor, care nu au acolo familiile. ホn plus, spune medicul, comerţul ilicit de organede transplant, care „nu e SF” ci există, ar putea fi imediat legat de subiectul acordului prezumat al oamenilor.
Ar fi mai bine
Preşedintele medicilor de familie din ţară nu se declară împotriva introducerii unui card naţional de sănătate, dar spune că soluţia mai bună ar fi fost „crearea unui sistem de carduri de sănătate fără cipuri, care să fie conectat la un sistem informatic naţional (SIUI)”, care există la casele de asigurări şi care este, teoretic, protejat şi confidenţial. „Acolo unde există posibilitate de abuz e bine să ne reţinem. Ultimul exemplu este A1H1 (gripa porcină). ホn acest moment s-a dovedit că cei care au întreţinut spaima au avut contracte cu firmele ce au produs vaccinurile”
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!