Această ieftinire anunţată şi aşteptată i-a făcut pe şoferi să nu se înghesuie la alimentat în ultima zi a anului 2016. Cozile erau doar la spălătorii, în timp ce la pompe era pustiu.
Scăderea preţului carburanţilor s-a datorat reducerii TVA de la 20% la 19% şi eliminării supra accizei de 7 eurocenţi pe litru, care a fost introdusă în aprilie 2014. Cu aceste scăderi, preţul carburanţilor din România se plasează printre cele mai mici din Uniunea Europeană.
Astfel, staţiile Petrom din Oradea vând litrul de benzină de 95 cu 4,88 de lei, OMV cu 4,93 de lei, iar Socar cu 4,94. Cea mai ieftină motorină se vindea cu 4,79 de lei/litru la Petrom, cu 4,83 lei/litru la Socar şi cu 4,88 de lei/litru la OMV. Celelalte staţii nu aveau ieri afişate preţurile online.
Salarii şi pensii mărite
Începând cu luna februarie 2017 ar urma să crească şi salariul minim brut pe economie de la 1.250 la 1.450, potrivit preşedintelui Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, asta însemnând o creştere de 16%.
La un salariu minim brut pe economie de 1.450 de lei, patronul ar urma să suporte, cu tot cu contribuţile sociale de pe partea angajatorului, 1.783 de lei (faţă de 1.538 de lei în prezent), iar salariatul ar urma să primească în mână 1.065 de lei (faţă de 925 de lei în prezent). Acest salariu minim a fost cerut de sindicate, dar reprezentanţii patronatelor s-au opus unei astfel de creşteri fără un studiu de impact, avertizând că ar putea afecta puternic IMM-urile.
Potrivit economica.net, prin majorarea salariului minim brut bugetul de stat va avea mai mult de câştigat, în condiţiile în care cei mai multi angajati cu salariul minim sunt în mediul privat, iar de pe urma acestora statul va putea încasa impozit pe venit şi contribuţii sociale la salariul minim mărit. În 2015, circa 1,1 milioane de angajaţi erau încadrati cu salariul minim în mediul privat şi doar aproximativ 40.000 la stat.
Pe de altă parte, odată cu creşterea salariului minim ar urma să crească şi amenzile de circulaţie, un punct de amendă fiind egal cu 10% din salariul minim brut pe economie.
O altă categorie de români se bucură începând cu 1 ianuarie 2017, pensionarii. Valoarea punctului de pensie a fost majorată cu 5,25% de la 1 ianuarie. Astfel, un punct de pensie valorează 917,5 lei, faţă de 871,7 lei în 2016. Majorarea se aplică şi pensiilor militare de stat.
Energia electrică se va ieftini cu 1,9% pentru clienţii casnici, tot începând cu luna ianuarie, potrivit unui anunţ făcut de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei. Preţul gazelor rămâne neschimbat până în luna aprilie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!