Maestro Trading serba în decembrie un deceniu. Între timp, firma care se mândreşte că a furnizat către CET Oradea un milion de tone de carbune, a intrat în reorganizare din cauza impasului financiar.
Global Money Recovery IPURL, administrator judiciar desemnat de către Tribunalul Bihor, a deschis procedura generală a insolvenţei şi a închis masa credală pe 30 iulie.
Din câte ne asigură managerul SC Maestro Trading, Statul Român domină masa creditorilor.
„Am câştigat litigiile cu firma orădeană de transport Active Trucks iar faţă de alţi parteneri avem doar datorii curente, rezolvabile”, ne-a declarat ieri managerul Maestro Trading, Ioan Blidaru.
De notat însă că în unele dosare apare în calitate de „terţ poprit” şi CET Oradea, datornic tradiţional faţă de Maestro Trading. „La data de 30 iunie SC Electrocentrale datora furnizorului de cărbune suma de 11,8 milioane de lei”, ne-a confirmat directorul economic al CET Oradea, Marcela Rus.
Conducerea Maestro estimează că datoria la zi a CET este chiar mai mare, de circa 17,5 milioane, întrucât cărbunele se plăteşte în funcţie de puterea calorifică.
„Avem o relaţie de încredere cu CET de ani de zile. I-am înlesnit în fiecare iarnă cu plăţile iar directorul Gligor ne-a asigurat că şi în lunile următoare ne va vira tranşe cel puţin cât să acoperim salariile angajaţilor noştri. Marea noastră problemă e datoria faţă de Finanţe. Însă din cauza Statului am intrat în cerc vicios. Statul e restant faţă de CET, CET faţă de noi, iar noi datorăm Finanţelor 6,5 milioane de lei plus penalităţi de 1,08 milioane”, mai afirmă managerul Blidaru.
Aşteaptă compensarea
La fel ca şi alţi manageri, Ioan Blidaru aşteaptă intrarea în vigoare a unei ordonanţe de guvern care să compenseze datoriile reciproce între Stat şi terţe firme.
„Şi FMI a cerut o astfel de procedură care să deblocheze mediul privat. Nouă Statul ne calcula penalităţi crescânde, dar el nu achită penalizări pentru datoriile sale. Am ajuns să plătim 200.000 de lei pe lună ca penalităţi. Multe firme sunt bucuroase să aibă aşa profit. Ca urmare, preferăm să fim în insolvenţă şi să se stopeze penalităţile până se va reglementa compensarea datoriilor dintre Stat şi firme. Atunci vom ieşi bucuroşi din insolvenţă, fiindcă şi nouă ne crează dificultăţi această procedură de reorganizare”, ne-a încredinţat Blidaru.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!