Președintele executiv al organizației Salvați Copiii, Gabriela Alexandrescu, a declarat că aceste caravane medicale erau necesare pentru că mai puțin de jumătate din localitățile din România au suficienți medici de familie, 328 de comune nu au deloc medic de familie, iar distribuția unităților medicale și a medicilor este inegală între zonele urbane și cele rurale.
„Accesul la îngrijirea medicală este important pentru copiii și gravidele din comunitățile vulnerabile, care trăiesc în regiuni îndepărtate. 53% dintre localitățile din România nu au niciun medic de familie sau au medici de familie insuficienți.
Trei caravane medicale moderne, în valoare de 300.000 de euro, echipate complet pentru a oferi îngrijire de specialitate (ecografe și mobilier medical), cu 300 de medici voluntari vor ajunge în inimile a cel puțin 26 de comunități rurale izolate pentru efectuarea controalelor ginecologice și pediatrice în zonele rurale defavorizate. Conștienți de esențiala necesitate a accesului la servicii medicale de bază, am realizat un parteneriat cu Asociatia Caravana cu Medici, cu sprijinul MSD for Mothers.
[eadvert]
Unitățile medicale mobile vor asigura un cadru sigur și profesionist, în care o echipă multidisciplinară de specialiști va putea furniza servicii complexe medicale și psiho-sociale adaptate nevoilor pentru aproximativ 10.000 de persoane vulnerabile anual.
Într-o lume în care distanța și condițiile socio-economice pot reprezenta bariere semnificative în calea accesului la îngrijirea medicală adecvată, această inițiativă își propune să se asigure că nicio mamă și niciun copil din comunitățile defavorizate nu sunt lăsați în urmă. Ne asumăm angajamentul ca toți cei care au nevoie, să beneficieze de cele mai bune servicii medicale, indiferent de locul în care trăiesc”, a declarat Gabriela Alexandrescu.
Necesare
Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, spune că, pe lângă aceste servicii medicale oferite cu ajutorul unităților mobile, este necesară introducerea educației pentru sănătate în școli.
„Ar trebui de la toamnă măcar să începem Educația pentru sănătate ca și disciplină permanentă în şcolile din România. Poate că progresiv n-o să putem să facem în toate modulele, dar măcar de la învățământul primar avem, în momentul de față, curriculele pe baza cărora ar trebui să fie instruiți, pe de o parte, profesorii și, pe de altă parte, elevii.
Dacă ne dorim o societate sănătoasă, ne dorim să evităm, de exemplu, sarcina foarte timpurie. Trebuie să avem în vedere faptul că în România, copiii trebuie să aibă acces la această disciplină curriculară obișnuită în școlile din România. Altfel, interesul pentru Educația pentru sănătate este foarte redus.
5% dintre părinții din România optează pentru această disciplină pentru copiii lor și termină doar 2%, pentru că mulți dintre ei renunță pe parcurs”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila a mai spus că se lucrează la o strategie națională privind drepturile la sănătatea sexuală și reproductivă și că Ministerul Sănătății va achiziționa în curând 10 caravane mobile pentru screeningul cancerului de col uterin și a celui mamar, proiect finanțat prin PNRR, și va cumpăra peste 300 de incubatoare printr-un program finanțat de Banca Mondială.
Trimite articolul
XCaravane mobile medicale aparute ca ciupercile dupa ploaie tocmai in an electoral. Oare cate vor mai “rezista” in anii urmatori, dupa alegerile de anul acesta.