Cea de-a opta ediţie a expus patru care cu personaje şi imagini construite din milioane de flori, spre încântarea privitorilor care au au înfruntat cu stoicism şi răbdare canicula după-amiezii. O premieră negativă pentru oraş, neobservată de majoritatea privitorilor, a fost că Oradea nu a avut niciun car alegoric care să-i poarte blazonul. În ton cu asta, folclorul bihorean, chiar dacă slab reprezentat în alţi ani din punct de vedere cantitativ, a lipsit acum cu desăvârşire. Chestiune de bani, desigur…
Cu şi fără vice UDMR…
Startul coloratei parade s-a dat pe B-dul Dacia, de lângă blocurile Zig-Zag. Momentul tăierii panghicii a întârziat câteva minute bune, din cauza vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Kiss Alexandru, care şi-a făcut apariţia puţin după ora de pornire anunţată. Împreună cu primarul Ilie Bolojan, acesta a tăiat panglica tricoloră şi, separat, cei doi au făcut declaraţii presei.
„Este deja o tradiţie pe care am stabilit-o cu edilii din Debreţin, aceea ca în fiecare an, în data de 21 august, carele care au defilat la parada florilor din Debreţin să vină şi în Oradea. Asta simbolizează legătura între cele două oraşe şi legătura dintre Oradea şi Europa”, este opinia primarului Bolojan.
Kiss a tratat subiectul în stil propriu, nerezistând tentaţiei de a arunca săgeţi politice. Vicele de la judeţ a remarcat că e surprizător că parada se ţine chiar dacă oraşul nu mai are viceprimar UDMR dar că „din moment ce sunt foarte mulţi oameni prezenţi, e clar că este un succes”.
Paradă colorată
Publicul s-a arătat mai degrabă indiferent la micul spectacol politic, interesat, în mod evident, de parada anuală promisă. Carele au pornit în aplauzele publicului, în frunte cu patru membrii ai trupei de husari călare din Sâniob, urmaţi de arcaşii „Lupii din Pustă”, echipaţi tradiţional şi dotaţi cu arme tradiţionale şi spectaculoase coarne de suflat, din os. Trupele de dansatori „Gologonya” din Săcuieni, Mystique, Angels, Főnix şi hip-hoperii de la Clevers au defilat de-a lungul oraşului, alternând nemişcarea carelor alegorice cu dansuri apreciate de spectarorii de pe trotuare. E de remarcat şi prestaţia dansatorilor de la Tini Dance din Săcuieni, care au primit, de-a lungul traseului, binevenite împrospătări cu apă aruncată peste micii dansatori de însoţitorii lor.
Programul zilei de marti mai prevedea afişarea carelor alegorice în parcarea din faţa bisericii romano-catolice de pe Strada Republicii şi un spectacol pe scena amenajată în capătul Corso-ului spre magazinul Crişul.
Evenimentul este patronat de Primărie în colaborare cu Consiliul Judeţean Bihor şi se organizează de nouă ani, sub egida „Fereastră deschisă spre Europa – 2012”.
*Primele poze din galeria foto sunt de la evenimentul din Debretin.
Citiți principiile noastre de moderare aici!