Caravana DNA-ul Pădurilor a ajuns în Oradea, Aleșd și Nojorid, în aceste zile. Reprezentanții USR au stat de vorbă cu localnicii, le-au explicat în ce constă proiectul și au strâns semnături pentru petiția de susținere a legii prin care partidul dorește înființarea unui structuri cu procurori specializați, a căror prioritate să fie lupta împotriva mafiei lemnului și a infracțiunilor de mediu.
[eadvert]
Silviu Dehelean, deputat USR de Bihor, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că partidul a făcut, la noi în județ, mai multe demersuri legat de posibile infracțiuni de mediu, fără niciun rezultat.
„Este nevoie de această structură (n.red. Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu), avem nevoie de procurori specializați și se specialiști care să lucreze în această direcție”, a subliniat Dehelean, unul dintre inițiatorii legii.
Acesta a spus că noua structura nu înseamnă că vor fi create noi locuri de muncă, ci că în Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM) vor fi cooptați procurori și polițiști care deja activează în alte structuri și care vor fi transferați către noua instituție. Totodată, DIIM nu se va ocupa doar de infracțiuni silvice, ci și de alte infracțiuni de mediu, cum ar fi deversări ilegale, calitatea apei, importuri ilegale de deșeuri, „tot ce ține de aspecte de mediu.
„Pădurile ne dispar de la un an la altul”, a spus Diana Buzoianu, deputat USR, inițiatoare a proiectului DNA-ul Pădurilor. „În 2022, din 8.051 de dosare privind infracțiuni de mediu, 95% au fost clasate sau soluționate cu NUP. Dintre cele trimise în instanță, doar un procent foarte mică s-au finalizat cu condamnări”, a subliniat sursa citată. Diana Buzoianu a mai citat un raport care arată impactul financiar al poluării. „În București există un raport privind problemele de sănătate legate de poluarea aerului potrivit căruia impactul acestora este de 6,35 miliarde euro. Deci, gândiți-vă cât ne costă că nu facem această instituție”, a spus Buzoianu.
Potrivit reprezentanților USR, mafia lemnului este foarte bine organizată, cu acces la resurse și bani proveniți din acțiuni ilegale, care, în unele cazuri, își desfășoară activitatea cu complicitatea autorităților locale. Ei au mai atras atenția asupra faptului că nici măcar pădurile incluse în Sit Natura 2000 sau parcuri naționale nu sunt protejate prin lege.
Caravana DNA-ul Pădurilor a fost în Constanșa, Buzău, Bacău, Suceava, Iași, Cluj, Maramureș, Bihor, Sălaj și urmează să ajungă în Brașov și Argeș.
„Am strâns peste 11.000 de semnături, online și în stradă”, a spus Diana Buzoianu.
Proiectul privind înființarea DIIM se află în prezent la Camera Deputaților. Inițial, un proiect de lege fost depus în 2020, însă a primit o decizie de neconstituționalitate de la CCR pentru că nu conținea „impactul bugetar”.
Trimite articolul
XBravo
Beșini…
Ce moace ce nulitati ce ….. mie scarba
-
vezi ca tu te uitai in oglinda….