Din 2017, zeci de studenți și medici rezidenți de la Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca fac voluntariat în diverse zone rurale din Transilvania. Ei formează „Caravana cu Medici”, o asociație umanitară care oferă servicii medicale gratuite încă din 2014, în acest moment având trei filiale mari în țară: București, Iași și Cluj. În această vară, ei au programat să ajungă cu caravana la Vadu Crișului.
Cu rădăcini rurale
Despre activitatea acestor voluntari ne-a împărtășit doctorul Răzvan Tirpe, cu rădăcini în satul Brusturi, județul Bihor, acum medic rezident în anul III, specialist în radiologie și imagistică,
„Pentru fiecare dintre noi există un geamăn care trăiește în mediul rural și care nu beneficiază de aceeași calitate a serviciilor de sănătate”, spune rezidentul, care apreciază că sistemul de sănătate românesc este axat pe medicina din spital, majoritatea cheltuielilor fiind făcute în mediul spitalicesc urban, deși aproape jumătate dintre români trăiesc în mediul rural, unde asistența medicală de bază și mai ales de specialitate este limitată sau chiar absentă.
Carențe în mentalitate
Mai mult, o mare parte din populația României prezintă mari carențe în ceea ce privește educația medicală, spune dr. Tirpe.
Toate acestea, asociate cu mentalități ce nu cunosc importanța prevenției, duc la rezultate dezastruoase, cu o mortalitate și un grad de invaliditate mult peste cel al mediei țărilor europene, precizează tânărul medic: „Costurile financiare și umane necesare rezolvării unor probleme medicale, detectate în stadii avansate, sunt mult mai mari, uneori imposibil de suportat”.
Ce face Caravana?
Organizată de medici rezidenți și studenți la Medicină, în ajutorul cărora vin medici specialiști și primari, această acțiune dorește să echilibreze balanța între accesul la servicii medicale în mediul rural, față de cel urban, prin realizarea unei rețele naționale care să le permită medicilor să acorde periodic îngrijiri medicale persoanelor aflate în zonele defavorizate și accesul la servicii medicale de bază.
Prin formarea unor echipe multi-disciplinare, cu sprijinul autorităților locale, Caravana cu Medici oferă astfel îngrijiri medicale de bază, popularizează testele de screening și informează persoanele din mediul rural, activitatea proiectului fiind centrată pe realizarea a 3 direcții: sănătatea femeii, medicina pediatrică și medicina internă.
De asemenea, prin departamentul de educație medicală în școli, se dorește sensibilizarea elevilor pe teme legate de nutriție, educație sexuală și acordarea primului ajutor, prin realizarea de prezentări și ateliere practice.
Istoric și calendar
Cea mai recentă filială a proiectului, Cluj-Napoca, s-a constituit în anul 2017, iar până în prezent a organizat un număr de 7 caravane în Ardeal, consultând peste 600 de pacienți din județele Cluj, Bihor, Maramureș și Sălaj. În urma activității desfășurate în ultimul an, filiala a fost desemnată cel mai bun proiect de sănătate la Gala Tineretului Clujean și la Gala Națională a Voluntarilor 2018.
Echipa de doctori de la Caravana cu Medici Cluj va ajunge în primăvară în patru locații. Următoarea caravană e programată în luna martie în Satu Mare, la Stâna. Apoi se va organiza o caravană a sănătății femeii, în luna aprilie, la Ocna Șugatag, în Maramureș.
În luna mai, Caravana cu Medici va ajunge în Munții Rodnei, în Bistrița-Năsăud, într-o localitate ce va fi aleasă în perioada următoare, iar a patra caravană va merge la Vadu Crișului, în județul Bihor. În partea a doua a anului, proiectul va organiza încă patru deplasări, locațiile urmând a fi stabilite.
Citiți principiile noastre de moderare aici!