„60% dintre fermieri nu sunt nici tineri, nici mari fermieri. Sunt fermierii tradiţionali, sunt bunicii noştri. De la sfârşitul lunii octombrie vrem să începem o caravană, la care să participe şi firmele de consultanţă. Am constatat lipsa informării fermierilor, inclusiv legate de ce culturi să planteze. Nu e vina lor, însă e o agricultură făcută după ureche. E şi vina noastră, a structurilor din Ministerul Agriculturii, că nu reuşim să facem o agricultură organizată. Acum, ţara noastră realizeză 60% producţie agricolă din totalul pe care îl făceam în 1989. Aceasta şi pentru că nu putem ajunge la fermierii tradiţionali, pe care nu îi putem organiza”, declară Gligor.
Potrivit lui, în 2014 lucrau în agricultură 2 milioane de persoane, faţă de 3 milioane, câte lucrau în 1989. Dacă în 1989 agricultura reprezenta 15% din PIB, acum agricultura reprezintă 4,7% din PIB.
Cu sau fără întăbulare?
„Tendinţa de a face afaceri în agricultură a revenit şi creşte. Însă reticenţa ţăranului român o întâlnim şi la primari. Primarii trebuie să înţeleagă că se pot accesa fonduri europene, însă, din păcate, sunt mulţi primari ce nu vor să audă de fonduri europene. Este şi problema personalului de specialitae, mulţi se sperie auzind că pentru a accesa un fond trebuie o grămadă de hârtii”, afirmă Claudiu Gligor. Acesta subliniază că în accesarea de fonduri foarte important este consultantul, iar proprietarii de terenuri pot accesa fonduri între11 şi 28.000 de euro, chiar fără să fie PFA sau persoane juridice. Potrivit lui Gligor, nu e obligatoriu nici măcar să ai terenul întăbulat, dacă faci dovada proprietăţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!