O reţea bine specializată pe furturi de utilaje agricole, care încerca să folosească şi fonduri europene, e pe cale să fie destructurată.
Jurnal bihorean a relatat la sfârşitul lunii iulie a.c. că trei tractoare, furate se pare de la italieni au fost găsite la Salonta. Poliţiştii de frontieră bihoreni spuneau atunci că au găsit în curtea unei firme de la Ciumeghiu trei tractoare căutate de autorităţile italiene din data de 10 iulie a.c.
Comisarul şef Dan Lazăr de la Poliţia de frontieră Bihor, declara la finele lui iulie că existau informaţii potrivit cărora „pe raza comunei Ciumeghiu jud. Bihor la sediul unei firme se află trei tractoare marca „DEUTZ FAHR” căutate de autorităţile italiene în vederea confiscării din data de 10.07.2014”.
La locul indicat, poliţiştii de frontieră l-au găsit pe Viorel I., în vârstă de 32 ani, din Ciumeghiu, angajat la firma de acolo, în calitate de inginer. Omul a spus poliţiştilor de frontieră că cele trei tractoare ar fi fost cumpărate de patronul firmei de la Ciumeghiu, un italian. Viorel I. a mai declarat că nu ar fi ştiut faptul că utilajele sunt căutate de autorităţile italiene.
Cu toate acestea, poliţiştii de frontieră au indisponibilizat cele trei tractoare, în valoare de 1.110.250 lei, iar pe Viorel I. îl cercetează pentru tăinuire.
11 firme păgubite
Jurnal bihorean a primit în acest weekend informaţii din Italia, care fac referire la tractoarele găsite la Ciumeghiu. În fapt, este vorba despre doi italieni care făceau afaceri necurate cu utilaje agricole şi în Italia şi în Oradea şi Bihor.
Cazul a luat amploare, s-a implicat procuratura din Brescia (Italia), din Salonta şi carabinieri întrucât se pare că este vorba despre o organizaţie creata special să comită infracţiuni comerciale, cu rădăcini multiple la Oradea. Cei doi controlează mai multe firme din Bihor cu profil agricol, scopul fiind aducerea aici a unor utilaje fraudate în Italia.
Cele trei tractoare fuseseră furate de la o firmă din Italia, dar numărul tuturor firmelor păgubite nu se cunoaşte încă exact. Până acum, în Italia se ştie că 11 firme cu profil agricol ar fi fost păgubite de cei doi indivizi specializaţi pe infracţiuni comerciale. Cotidianele locale din Brescia (vezi foto) vuiesc despre mafia utilajelor agricole de acolo şi din Oradea şi Bihor. Majoritatea firmelor italiene păgubite sunt din nord, în zonele Brescia, Vicenza, Verona, iar paguba se ridică până acum la 3.000.000 de euro şi constă în: tractoare, utilaje agricole, semanatori, incarcatoare telescopice, freze agricole, discuri de fier, utilaje pentru grajduri de animale.
Parte dintre utilajele furate au fost găsite în localitatea Palazzolo sull Oglio (în provincia Brescia), mai exact într-o hală închiriată de o firmă controlată de cei doi fraţi din Rovato (Brescia), care se pare că ar controla o serie de srl-uri cu profil agricol şi din Bihor.
Cei doi luau utilajele de la firme din Italia cu ceva avans, destinatarul final al acestor utilaje fiind două dintre firmele lor româneşti, marfa urmând să fie finanţată prin intermediul a două Proiecte pe Fonduri Europene pe care, culmea, cei doi le-ar fi câştigat pe cele două firme din România.
Presa din Italia
Ziaristul Giancarlo Chiari, de la unul din cotidianele locale din Brescia, a relatat despre acest caz încă în februarie anul acesta, când în Italia s-au găsit mai multe utilaje furate practic de cei doi italieni cu „afaceri” în agricultură şi în România. Ziaristul scrie despre „fraudă organizată pe mai multe nivele” şi relatează că zeci de utilaje agricole au fost ridicate din hala din localitatea Palazzolo, după ce indivizii, doi fraţi din Rovato (Brescia) ar fi fost denunţaţi pentru fraudăşi evaziune fiscală. Cei doi nu ar fi plătit marfa de acolo în valoare de 2.000.000 euro, pe care între timp cei doiîncercau să o vândăla noi, în România.
Totul a fost dat în vileag de mai mulţi antreprenori păgubiţi, care s-au întâlnit la o expoziţie de profil, în februarie a.c., la expoziţia agricolă din localitatea Montichiari (din Brescia). Acolo, cei doi şi-ar fi declarat intenţia de a cumpăra mai multe utilaje vărsând un avans modic şi explicând că vor plăti restul la livrarea utilajelor fixata in luna aprilie a.c. Plata urma să se facă prin titluri bancare la interval de 30-60 zile, spune ziaristul. Cei doi ar fi aplicat aceeaşi metodă şi pentru fraudarea altor firme din Italia, după care indivizii exportau marfa cedând-o unei firmei din România, se pare din Oradea şi Bihor, firmă ce ar aparţine, conform ziaristului italian unei rude a celor doi indivizi. Ulterior, utilajele ar fi trebuit să fie valorificate printr-un proiect pe fonduri europene. Băncile însă au început să refuze titlurile şi mai mulţi antreprenori italieni, până acum se ştie sigur de 11, s-au întâlnit şi au încercat să afle unde le sunt utilajele furate. Trei au fost găsite la Ciumeghiu, funcţionari ai Uniunii Europene urmând să verifice proiectele celor doi. Maşinile furate au fost găsite vopsite şi cu plăcuţelede înmatriculare schimbate.
Articole in presa din Italia
Citiți principiile noastre de moderare aici!