Cel mai amplu tun postdecembrist dat sistemului medical orădean (dezvăluit după percheziţiile DIICOT din 27 noiembrie 2014 de la Spitalul Curteanu, unele cabinete medicale şi farmacii) ajunge în instanţă.
Patronii de la câteva farmacii şi zece medici de familie şi de la Spitalul Curteanu au fost propuşi pentru judecată zilele trecute de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Oradea.
Au creat un circuit
Cu nume şi prenume, scrise cu majuscule, cei 16 medici, farmacişti şi patroni de firme fantomă trimişi în judecată, sunt acuzaţi de DIICOT de constituire a unui grup infracțional organizat, fraudă informatică, fals informatic şi evaziune fiscală. Ei sunt acuzaţi că au fraudat sistemul de asigurări din România cu peste 2,7 milioane lei.
Patronii Lavanda Farm, Laura şi Adrian Ciobotaru, ajutaţi de zece doctori şi patroni de firme cu comportament de tip fantomă (Dixina Barbeş, administratorul Farmaciei Roza, respectiv Ioan Bota, Sergiu Guiaş şi Paul Bărburaş, reprezentanţi ai Alisma Farm SRL, Annet Farm SRL, Azram Pharm SRL şi Chamilla SRL) au creat un grup infracţional organizat şi au comis fraudă informatică, fals informatic şi evaziune fiscală.
Cum făceau bani cu reţete
Procurorii DIICOT au transmis că inculpaţii au comis prejudicii în două moduri.
În primul rând, timp de trei ani, din 2012 până în 2015, inculpații Ciobotaru Laura Daniela, Ciobotaru Adrian Sergiu, Bota Ioan Sergiu și Guiaș Sergiu Emanuel au constituit un grup infracțional organizat specializat în săvârşirea de acte de evaziune fiscală prin înregistrarea în evidențele contabile ale S.C. Lavanda Farm SRL de cheltuieli fictive cu aprovizionări de medicamente de la S.C. Alisma Farm S.R.L. Bihor, S.C. Annet Farm S.R.L. Bihor, S.C. Azram Pharm S.R.L. Bihor, S.C. Chamilla S.R.L. Bihor și S.C. Farmacia Roza S.R.L. Bihor, operațiuni prin care s-a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 234.739 lei, reprezentând T.V.A. dedus ilegal;
Grosul banilor însă l-au făcut din prejudicierea fondului de asigurări de sănătate, cu medicamente gratuite şi compensate. Prin intermediul S.C. Lavanda Farm S.R.L., au fost emise rețete medicale false de medicii inculpați Țuțu Lidia Lavinia, Stamatian Liviu, Vereș Pop Oana Maria, Șovre Ramona Laura, Dumbravă Larisa Mihaela, Nemeth Elvira, Bugariu Ioan, Ghiurău Ioan Cornel, Peto Eniko și Darvaș Ilona – aceştia fiind, conform DIICOT, „persoane care au aderat la grupul infracțional constituit anterior, prejudiciindu-se astfel bugetul asigurărilor sociale de sănătate cu suma de 2.475.336,21 lei”.
Sarcini precise
Acum, la finalul cercetărilor, procurorii DIICOT transmit că în cadrul grupului infracțional organizat inculpații aveau sarcini precise. Astfel, zic procurorii DIICOT, Ciobotaru Laura Daniela și Ciobotaru Adrian Sergiu l-au racolat și determinat pe inculpatul Bota Ioan Sergiu, care la rândul său, în baza unor înțelegeri prealabile, l-a determinat pe inculpatul Guiaș Sergiu Emanuel să identifice și să determine două persoane să preia părțile sociale ale Chamilla Farm și Alisma Farm, prin intermediul cărora s-au generat pentru a se crea aparența unor aprovizionări de medicamente, un număr de 92 de facturi fiscale în valoare de 620.284,22 lei, din care TVA în valoare de 51.216 lei;
Pe de altă parte, tot cei doi (inculpații Ciobotaru Laura Daniela și Ciobotaru Adrian Sergiu) au determinat-o pe inculpata Barbeș Dixina să emită prin intermediul Farmacia Roza, pentru a se crea aparența unor aprovizionări de medicamente, un număr de 403 facturi fiscale în valoare de 1.865.414,62 lei din care TVA în valoare de 154.034 lei.
Şi tot Ciobotaru Laura Daniela și Ciobotaru Adrian Sergiu l-au determinat pe inculpatul Bărburaș Paul Mircea să emită prin Azram Pharm și Annet Farm, pentru a se crea aparența unor aprovizionări de medicamente, un număr de 166 facturi fiscale în valoare de 706.635,93 din care TVA în valoare de 29.489 lei.
Bani de la bolnavi
Amintim că în 27 noiembrie 2014, ajutaţi de mascaţii de la Poliţie, cu suport tehnic de la SRI, procurorii DIICOT au descins la Spitalul Curteanu şi la medici de familie şi au executat 67 de percheziţii luând mai multe documente care să ateste infracţiunile făcute cu banii de medicamente din programe naţionale de sănătate – diabet, cardiologie, pentru copii etc. Practic, cei vizaţi ar fi înşelat sistemul de sănătate prin creşterea artificială a cuantumului vânzărilor aferente medicamentelor cu şi fără contribuţie personală utilizată în tratamentul ambulatoriu şi a medicamentelor şi materialelor sanitare specifice, care se acordă pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale cu scop curativ şi implicit a sumelor raportate şi ulterior decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate – precizau procurorii DIICOT imediat după percheziţiile din noiembrie 2014.
Acum, dosarul a fost înaintat spre Tribunalului Bihor, procurorii DIICOT dispunând trimiterea în judecată a respectivilor inculpaţi din acest dosar: Ciobotaru Laura Daniela, Ciobotaru Adrian Sergiu, Bota Ioan Sergiu, Guiaş Sergiu Emanuel, Barbeş Dixina, Bărburaş Paul Mircea, Șovre Ramona Laura, Țuţu Lidia Lavinia, Stamatian Liviu, Nemeth Elvira, Peto Eniko, Ghiurău Ioan Cornel, Dumbravă Larisa Mihaela, Bugariu Ioan şi Darvaş Ilona – pentru constituire a unui grup infracțional organizat, fraudă informatică, fals informatic şi evaziune fiscală.
Cu cât și cum a prejudiciat fiecare
Procurorii DIICOT transmit rolul fiecărui inculpat în circuitul evazionist, dar şi cu cât a prejudiciat statul fiecare dintre inculpaţi. Pentru a nu exista suspiciuni, JB transmite ad-litteram datele rezultate din cercetările DIICOT: „Inculpații Ciobotaru Adrian Sergiu și Ciobotaru Laura Daniela i-au determinat pe medicii inculpați Țuțu Lidia Lavinia, Stamatian Liviu, Vereș Pop Oana Maria, Șovre Ramona Laura, Dumbravă Larisa Mihaela, Nemeth Elvira, Bugariu Ioan, Ghiurău Ioan Cornel, Peto Eniko și Darvaș Ilona să adere la gruparea infracțională și să emită, în perioada 2012 – 2015, un număr de 13.305 reţete medicale fictive pe numele a 3.049 pacienţi, structurat pe fiecare medic după cum urmează:
– medicul inculpat Șovre Laura Ramona a emis un număr de 631 de rețete medicale fictive, în valoare de 201.094,23 lei;
– medicul inculpat Țuțu Lidia Lavinia a emis un număr de 255 de rețete medicale fictive, în valoare de 42.579,53 lei;
– medicul inculpat Nemeth Elvira a emis un număr de 1624 de rețete medicale fictive, în valoare de 336.091,62 lei;
– medicul inculpat Dumbravă Larisa Mihaela a emis un număr de 477 de rețete medicale fictive, în valoare de 73.789,04 lei;
– medicul inculpat Peto Eniko a emis un număr de 2.268 de rețete medicale fictive, în valoare de 575.659,30 lei;
– medicul inculpat Ghiurău Ioan Cornel a emis un număr de 1.368 de rețete medicale fictive, în valoare de 348.485,49 lei;
– medicul inculpat Bugariu Ioan a emis un număr de 2.724 de rețete medicale fictive, în valoare de 338.048,11 lei;
– medicul inculpat Vereș Pop Oana Maria a emis un număr de 2.797 de rețete medicale fictive, în valoare de 431.215,13 lei;
– medicul inculpat Darvaș Ilona a emis un număr de 401 de rețete medicale fictive, în valoare de 21.860,05 lei;
– medicul inculpat Stamatian Liviu a emis un număr de 760 de rețete medicale fictive, în valoare de 106.513,71 lei;
Citiți principiile noastre de moderare aici!