Românii nu se mai duc la cules de căpşuni în Spania, cum o făceau în urmă cu cinci – şase ani. S-au emancipat. Pleacă la munci în domeniul hotelier, medical, al operatorilor CNC sau în domeniul IT. Şi nu oriunde, ci în Marea Britanie, Germania, Franţa sau Danemarca.
Potrivit unei analize făcute de Tjobs.ro, în prima jumătate a anului 2014, ţările preferate de românii care îşi caută un loc de muncă afară au fost în ordine: Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia şi Olanda. Topul domeniilor ofertate s-a schimbat şi el. Dacă prin anii 2008 se căutau mai mult muncitori în agricultură, construcţii şi munci necalificate, acum pe primul loc se plasează domeniul hotelier – turism, personal medical, îngrijire bătrâni, comerţ, transporturi şi IT.
Pe de altă parte, românii îşi aleg acum mai calculat job-urile din străinătate. Dacă în 2010 un român aplica în medie pentru şase job-uri în afara ţării, acum rata medie este de 1,36 de aplicări.
Domenii
Potrivit analizei Tjobs, în primele şase luni ale anului 2014 34% dintre românii care muncesc în străinătate au preferat să lucreze în domeniul hotel-restaurant. În același timp, ofertele de muncă pe același departament au acoperit un procent de 45% din numărul total de oferte de muncă în străinătate.
Românii sunt solicitați la muncă în străinătate pe diverse domenii unde alte naționalități nu au persoane calificate sau pregătite așa cum avem încă la noi în țară.
Un astfel de exemplu este domeniul industriei, unde, operatorii noștri CNC și programatorii CNC sunt la mare căutare. Astfel că francezii, englezii, olandezii, sunt dispuși să plătească de cele mai multe ori salarii de 2.000 de euro net pe lună, plus transportul și cazarea, doar pentru a putea beneficia de acești meseriași „pe cale de dispariție” în alte țări din Europa.
În prezent pe site-ul mobilităţii europene, Eures, sunt multe oferte de muncă pentru personal cu calificări în domeniul IT din Irlanda, Germania, Norvegia.
Sudorii sunt extrem de apreciați în afară, în special în Franța, Germania, Marea Britanie. Sudorii MIG în aluminiu pot găsi de asemenea job-uri foarte bine plătite, în Germania.
Fierarii betonişti care lucrează în Olanda de exemplu, primesc salarii de 1.500 de euro și în plus li se plătește și cazarea.
La mare căutare în anul 2014 au fost și încă sunt personalul medical, persoane care să îngrijească bătrânii, personal care să lucreze în domeniul comerțului – pe vânzări și de asemenea cei din domeniul transportului. Ofertele provin din Germania, Marea Britanie, Franţa
În ceea ce privește Marea Britanie, contrar speculațiilor la nivel politic și implicit mediatic, țara acoperă cel mai mare procent din totalul ofertelor de muncă din străinătate adresate românilor, mai exact 42,44%.
Numărul total al ofertelor de muncă oferite românilor care dores să muncească în străinătate în prima jumătate a acestui an a fost de peste 150.000.
Citiți principiile noastre de moderare aici!