[eadvert]
Numărul 4 al revistei de cultură orădene Familia propune cititorilor, sub formula aparent nevinovată „Capriciile începutului de secol”, o temă gravă, în consonanţă cu istoria zbuciumată pe care o trăim, „într-un timp în care participăm cu toții la un soi de operațiune specială de tatonare a abisului”, cum scrie Miron Beteg, iniţiatorul acestui grupaj de eseuri semnate de analişti politici cu nume sonore: Cătălin Avramescu, Teodor Baconschi, Alexandru Gussi, Cristian Preda şi Ioan Stanomir.
Despre cele mai recente apariții editoriale scriu, printre alții, Andreea Pop, Gabriela Feceoru, Radu Bejan și Mihók Tamás. La rubricile revistei îi veţi găsi, ca de obicei, pe Al. Cistelecan, Ioan Moldovan, Alexandru Seres, Magda Danciu şi Florin Ardelean. Nu lipsesc nici rubricile despre cărțile pentru copii (Alex Moldovan) și despre proza scurtă străină în traducere (Marius Chivu). La rubrica muzicală, Adrian Gagiu scrie despre „Beethoven şi Napoleon”. Semnalăm şi rubrica Criterion, unde Valentin Chifor ne prezintă un portret de grup al avangardei româneşti din secolul XX prilejuit de apariția celei de-a doua ediții, la distanță de 48 de ani, a volumului memorialistic Născut în 02 de Sașa Pană.
Mai puteţi citi în acest număr poeme de Mihai Marian, traduceri din lirica cehă, reprezentată prin Miroslav Sosoi, dar şi din cea macedoneană – Iva Damjanovski. Artistul lunii este fotograful Vasile Dorolţi, care semnează şi ilustraţia copertei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!