Este pentru a doua oară când Teodor Alin Lucaci, un mureșean cunoscut sub porecla „Căposu’”, se află în această situație. În 2021, o instanță din Franța a emis pe numele său un mandat european de arestare, dar și atunci judecătorii români au amânat predarea lui până la finalizarea procesului de furt, care se afla acum doi ani, ca și acum, pe rolul Tribunalului Constanța.
Predare amânată
Pe 14 iunie 2023, Tribunalul din Aalborg, Danemarca, emitea pe numele lui Teodor Lucaci un mandat european de arestare, pentru infracțiuni comise în această țară. Trei luni mai târziu, în seara de 5 septembrie, bărbatul era reținut de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, iar pe 15 septembrie judecătorii Curții orădene îl arestau pentru 30 de zile, în baza documentului danez.
[eadvert]
Doar că magistrații bihoreni au dispus să amâne predarea lui Lucaci, observând că acesta este judecat în țară, de Tribunalul Constanța, pentru implicare într-un grup de spărgători de locuințe. În această situație, anchetatorii danezi trebuie să aștepte până la soluționarea definitivă a dosarului din România, iar în cazul în care Teodor Lucaci va primi o pedeapsă cu executare, până la eliberarea acestuia din închisoare.
Abia atunci bărbatul va putea fi trimis după gratii în baza mandatului de arestare emis de Curtea de Apel Oradea și, ulterior, predat anchetatorilor din Danemarca. Instanța orădeană a mai pus o condiție: în cazul în care Lucaci va fi condamnat în țara nordică la detenție, el să fie transferat în România în vederea executării pedepsei.
Furturi cu chei potrivite
„Căposu’” a fost anchetat de procurorii constănțeni pentru implicare într-un grup infracțional care se ocupa, în perioada 2017-2019, cu spargerile din locuințe prin metoda „chei potrivite”. Hoții foloseau unelte performante, care descuiau practic orice broască sau yală, și vizau mai ales apartamente la bloc, alese fie la întâmplare, fie la „pont”. Ei acționau mai ales în timpul săptămânii și nu foloseau telefoanele personale când comiteau spargerile.
În atenția procurorilor au ajuns peste 30 de membri ai grupării, majoritatea din județul Mureș și cu antecedente penale, care au fost acuzați de comiterea a aproape 50 de spargeri în nu mai puțin de 15 județe, cu o pagubă estimată la aproape 700.000 de lei. În sarcina lui Lucaci au fost reținute șase furturi și o tentativă de furt, în cinci cazuri el împăcându-se cu victimele.
În primă instanță, pe 27 mai 2022, Tribunalul Constanța l-a condamnat pe „Căposu’” la 6 ani și 4 luni de închisoare pentru constituire de grup infracțional și furt calificat, la care s-a adăugat un rest de 439 de zile neexecutate dintr-o pedeapsă anterioară. În plus, a fost obligat să achite, alături de un „coleg”, daune materiale de 14.000 de euro și despăgubiri morale de 2.000 de lei.
Însă în luna iunie a acestui an, la două zile după ce autoritățile judiciare daneze emiteau pe numele lui Teodor Lucaci mandatul european de arestare, Curtea de Apel Constanța a hotărât rejudecarea dosarului de furt, pe motiv că, „prin modalitatea în care sunt expuse considerentele hotărârii primei instanţe, a fost încălcată obligaţia de a motiva hotărârea, iar în ansamblu, a dreptului la un proces echitabil”.
Așa că procesul s-a întors la Tribunalul Constanța, unde are termen de judecată la finalul lunii noiembrie a acestui an.
Trimite articolul
XSi ne miram ca Austria nu ne vrea in Schengen si ca multe alte tari ne privesc urat. Pai cetateanul roman are drept sa intre in alta tara, comite acolo furturi si alte infractiuni, dar scapa ca e judecat in Romania.
Deci pana atunci e liber sa fure in continuare?…
-
Da.
Cred ca vorbesti de Austria aia care mai are 60 % cetateni de origine austriaca, nu ?
Ca in rest e full de cheretituri si venituri.
Exact ca Elvetia.
Full de albanezi, kosovari, bosnieci si tot felul de “elvetieni” mulatri sau de irigine africană.
Si toti aia care sunt cheretituri in Austria si Elvetia sunt cetateni …. model !!
Diar romanii fura !
Nu ?
Asta e izvorata din gandirea ta abjecta, plina de ura, probabil.-
N-ai inteles nimic, aici nu e vorba de romanii care fura sau nu fura, e vorba de justitia romana, care elibereaza infractorii… chiar si pe aia care au comis infractiuni in alte tari.
Aia e problema, romanul fura din Austria, politistul austriac il prinde, ca aia isi fac treaba… dar procesul are loc in Romania si ala e lasat liber.
Austria nu se teme de romanii care se fura, se teme de ROMANIA, care elibereaza hotii.
-