Concertul extraordinar „The Armed Man – A mass for peace” de Karl Jenkins a avut loc joi seara, în Curtea interioară a Cetății Oradea. Susținut de corul Filarmonicii, condus de Lászlóffy Zsolt, și orchestra Filarmonicii de Stat din Oradea, concertul i-a avut ca invitaţi pe artiștii: Diana Țugui (soprană), Alexandra Leșiu (mezzosoprană), Cristian Mogoșan (tenor), Sebastian Balaj (bariton) și Kalel Ahmad (muezin), Bogdan Cocora – solo violoncel, sub bagheta dirijorului Flavius Filip.
[eadvert]
Compozitorul galez Karl Jenkins a devenit celebru mai ales în urma succesului impresionant al lucrării sale vocal-simfonice „The Armed Man – A mass for peace”, compusă în anul 2000 și preluată, după premiera sa de la Royal Albert Hall de la Londra din 15 aprilie 2000 pe întreg mapamondul. Lucrarea i-a fost comandată de către Muzeul Național de Arme și Armuri (Royal Armouries Museum) al Angliei, iar textul acesteia, alcătuit de către Guy Wilson – directorul muzeului la acea vreme, relevă dureroasele consecințe ale războiului, cu scopul de a sublinia beneficiile și necesitatea păcii.
„Este o lucrare fascinantă şi o tentativă foarte reuşită de a răspunde unei întrebări fundamentale şi existenţiale: Care este soluția pentru pace după un secol XX foarte frământat, foarte complicat, cu multe războaie? La sfârşitul anilor ’90 Jenkins scrie această lucrare şi ne dă un răspuns”, a spus dirijorul Flavius Filip pentru Filarmonica orădeană.
„O capodoperă muzicală, un adevărat spectacol!”, a numit concertul baritonul Sebastian Balaj. „Este o bucurie pentru mine pentru a mă afla pentru a doua oară acasă, la Oradea, în cadrul stagiunii estivale a Filarmonicii de Stat. Această lucrare a avut premiera mondială în anul 2000 şi premiera naţională în 2017, la Opera Naţională Română din Cluj Napoca. Este o lucrare care se bazează pe scrieri de pe tot cuprinsul lumii, se bazează probabil pe cele mai negre momente ale secolului trecut, primele două războaie mondiale care au zguduit din temelii această lume. Această lucrare reuşeşte să îmbine, din pricina durerii cel mai probabil, culturile acestei lumi şi religiile acestei lumi pentru un singur scop, şi anume pacea”.
Un moment care Sebastian Balaj mărturiseşte că l-a marcat atunci când a interpretat această lucrare în premieră naţională la Cluj, a fost partea centrală lucrării, şi anume Angry Flames, parte muzicală care se bazează pe declaraţiile tulburătoare ale unui poet din Hiroshima, care a supravieţuit atacului nuclear din 1945.
La rândul ei, mezzosoprana Alexandra Leșiu spune despre lucrare că este: „O declaraţie pentru pace şi rugăciune, dar şi suferinţa resimţită de supravieţuitorii războaielor, care, deşi s-au trezit învingători, au pierdut totul: familie, prieteni, camarazi”.
„The Armed Man” este o lucrare care îmbină o varietate culturală de texte, cu o muzică deosebită, care au menirea să transmită acelaşi mesaj: războiul este distructiv, iar pacea este vitală şi mult râvnită, spune mezzosoprana care încheie: „Această frumoasă lucrare ne aduce aminte de fragilitatea vieţii şi de importanţa recunoştinţei.”
Pe lângă interpretarea artiștilor, spectacolul a fost întregit de proiecțiile video.
Citiți principiile noastre de moderare aici!