Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) vine cu noutăţi în ceea ce priveşte decernarea titlului de „Capitală a antreprenoriatului românesc”. Conceptul este de competiţie între municipiile care au o viziune antreprenorială de excepţie indiferent de dimensiunea şi prosperitatea acestora. Potrivit reprezentanţilor CNIPMMR, municipiul care dispune de planul de acţiune cel mai performant şi orientat spre viitor va fi distins cu titlul de „Capitală a antreprenoriatului românesc”.
Criterii
În acordarea titlului se vor ţine seama de anumite criterii. Unul dintre acestea este infrastructura de business: parcuri industriale, incubatoare de afaceri, clustere, HUB-uri. Un alt criteriu de care se va ţine seama este existenţa unor programe de susţinere a antreprenoriatului (educaţie financiară, finanţare, promovare etc.). Nivelul atragerii de companii valoroase în municipiu, precum şi nivelul investiţiilor străine atrase, va constitui un alt criteriu. Vor conta şi schemele locale de ajutoare de stat şi ajutoarele de minimis pentru antreprenori. Numărul de firme pe cap de locuitor şi numărul de start-up-uri, existenţa de spin-of-uri vor fi, de asemenea, luate în calcul. Nu în ultimul rând, se va pune accentul şi pe realizarea de evenimente dedicate mediului de afaceri, existenţa unor iniţiative inovative în relaţiile autorităţilor statului cu antreprenorii locali, numărul de branduri româneşti existente în municipiu, precum şi existenţa unor parteneriate public-private.
Beneficii
Municipiul care va obţine titlul de „Capitală a antreprenoriatului românesc” va avea o serie de beneficii. Este vorba despre organizarea de workshop-uri dedicate mediului de afaceri cu participarea diferitelor personalităţi. Un alt beneficiu este promovarea municipiului prin realizarea unor reportaje, prin realizarea de întâlniri între studenţi şi antreprenori cunoscuţi, prin programe de mentoring în rândul elevilor şi studenţilor. Industriile importante din municipiu vor fi promovate şi susţinute prin atragerea de noi investitori. Municipiile care se vor clasa pe locurile II şi III vor primi titlul de „Municipiu recomandat pentru antreprenori”.
Depunerea candidaturilor se va putea face în cursul lunii septembrie prin depunerea scrisorilor de intenţie. În luna octombrie 2018 se vor selecta între trei şi cinci finalişti, urmând ca în octombrie să se depună candidaturile pentru titlu, care se va acorda în noiembrie.
Municipiile interesate de depunerea candidaturii pot aplica accesând site-ul CCIPMMR, unde vor afla informaţii despre metodologia concursului, despre criteriile de departajare şi despre grila de punctaj.
Citiți principiile noastre de moderare aici!