Social-democratul Ioan Mang afirmă că prin cele 750 de milioane alocate de Guvern prin PNDL 2 pentru perioada 2017 – 2020, judeţul Bihorul este între primele judeţe din ţară la alocări de la guvernul său. La nivel naţional, s-au alocat 30 de miliarde de lei.
Liberalul Gavrilă Ghilea spune, în schimb, că deşi pesediştii îi „ridică osanale” lui Dragnea, în Bihor lucrurile nu sunt chiar aşa roz. Mai mult, fostul prefect prefigurează că unele primării bine colorate politic vor primi banii pentru lucrările efectuate, în timp ce altele vor fi lăsate cu ochii în soare. Cu atât mai mult cu cât Guvernul PSD are deja un deficit bugetar de peste 3%, aspect indicat de Eurostat şi invocat de Ghilea. Prim-vicele PNL Bihor evidenţiază şi că judeţe mult mai mici ca Bihorul, atât ca suprafaţă, locuitori, dar şi ca putere economică, au primit mai mulţi bani ca Bihorul, prin acest PNDL 2. Este cazul judeţelor Teleorman (866 de milioane), Vaslui (882), Caraş-Severin (883), Botoşani (846), Giurgiu (783), Mehedinţi (849), Olt (823) sau chiar Sălajul vecin (766). Prin urmare, Ghilea susţine că Bihorul ar fi trebuit să primească dublu faţă de cât a primit!
Banii, „doar pe proiecte”
„Dacă 25 de primării nu au depus proiecte, nu aveau cum să primească bani. Se dau bani pe proiecte, nu pe UAT. Cei care au depus, toţi au cel puţin câte un proiect aprobat. Pe diverse criterii. S-au distribuit la nivel de judeţ, fiecare judeţ are o anumită cotă, funcţie de valoarea proiectelor, numărul proiectelor, dimensiunea judeţului, necesităţi. Banii s-au dat pentru şcoli, grădiniţe, creşe, drumuri judeţene şi comunale, dispensare, centre de permanenţă, iluminat public”, anunţă Mang, vicepreşedinte la Judeţ. În schimb, Ghilea afirmă că banii au mers spre primarii PSD şi UDMR, cei PNL fiind neglijaţi. Cum Mang arătase că doar cei care n-au depus proiecte nu au primit bani, Ghilea dă exemplul comunei Aştileu, ca fiind lăsată pe dinafară. În schimb, liderul local al PNL nu a putut da exemplul altor comune cu primari PNL ce au depus proiecte şi au fost lăsate fără finanţare. Şi totuşi, Ghilea vede banii daţi primarilor PNL ca pe „un cadou otrăvit”, previzionând că, în ciuda alocărilor, plăţile aşteptate de la Guvern pentru lucrările ce vor fi executate vor întârzia mult şi bine. Aceasta pentru că PNDL funcţionează pe sistemul credit-furnizor.
„La Ministerul Dezvoltării nu s-a respectat formula, care să ia în calcul numărul de locuitori, suprafaţa şi impozitul încasat de fiecare judeţ în parte. Judeţul Bihor, al şaselea în România şi în Top 10 ca populaţie şi impozite este dezvantajat în faţa unor judeţe conduse de baroni PSD. Algoritmul folosit este imoral şi incorect”, replică deputatul PNL Gavrilă Ghilea.
„Teleormanul lui Dragnea”
Acesta a folosit o serie de statistici pentru a arăta cum alocarea guvernamentală pentru Bihor nu este atât de grozavă precum o prezintă Ioan Mang, şeful PSD Bihor. Astfel, conform calculelor liberalului, Bihorul a primit, prin cele 750 de milioane, o alocaţie de 1.212 lei/cap de locuitor, în timp ce Mehedinţi o alocaţie ce depăşeşte 2.000 de lei/cap de locuitor, adică cu 44% mai mare. „Teleormanul lui Dragnea”, cu o populaţie sub 400.000 de locuitori, a primit 2.250 lei/loc., cu 186% mai mare ca Bihorul, la fel ca toate judeţele enumerate mai sus de liberal, Giurgiu, Caraş, Botoşani, cu alocări raportat la numărul de populaţie mai mari decât cele pentru Bihor cu între 150% şi 220%.
Guvernul finanţează drumurile BH
Mang Ioan se laudă că, de la nivelul Consiliului Judeţean, a reuşit să atragă finanţare guvernamentală pentru drumurile din judeţ. Astfel, arată Mang, 191 de milioane de lei noi merg pentru modernizarea a trei drumuri judeţene: DJ 764 Beiuş – Roşia – Aştileu – Aleşd (33,6 km), DJ 767 Sâmbăta – Dobreşti (21 km) și DJ 767A Uileacu de Criş – Bălaia – Burzuc – Sârbi (DN 19E). Chiar şi acest aspect este blamat de Ghilea, care consideră că, deşi investiţiile în infrastructura rutieră sunt bune, introducerea gazului în oraşele Aleşd, Ştei şi Vaşcău, care se încălzesc pe lemne, ar fi mai importantă. „Ponderea sumei alocate pentru drumuri este prea mare. Este important să fie aduse la un stadiu civilizat, însă nu înţeleg de ce pentru alimentarea cu gaz a unor localităţi nu se face nimic, acolo unde încălzirea cu lemne devine tot mai dificilă şi mai costisitoare. Sper că nu de aceea nu au fost sprijinte pentru că sunt primari PNL acolo”, afirmă Ghilea.
PNDL 2 ÎN BIHOR
În județul Bihor au fost aprobate 173 de proiecte din 75 de unități administrativ-teritoriale, din care:
– pentru creșe, grădinițe, școlilor: 54.502.416,51 lei;
– apă-canal: 292.615.993,86 de lei;
– drumuri comunale și străzi: 202.254.946,24 lei.
Exemple: reabilitarea, modernizarea și extinderea Grădiniței și Şcolii din localitatea Abram; construcția unui corp nou de clădire la Liceul Teoretic ”Constantin Șerban” din Aleșd; înființarea reţelei de canalizare menajeră în comuna Batăr; sistem de alimentare cu apă în comuna Brusturi; extinderea rețelei de alimentare cu apă în satul Ghiorac și înființarea de rețele de canalizare în satele Ghiorac și Ciumeghiu; modernizarea străzilor în comuna Aușeu; reabilitarea şi modernizarea DC 130 Balc – Almașu Mare; modernizarea a 15 km drumuri comunale și străzi în comuna Dobrești.
Sursa: PSD Bihor
Citiți principiile noastre de moderare aici!