Targurile de mărțișoare prevestesc anual renașterea naturii. Deși zilele sunt încă geroase, spiritul românesc se trezește învăluit de tradiții și animat de iubire. Ne bucurăm la vederea primilor ghiocei, ai mugurașilor pufoși sau la adierea caldă ce poartă cu ea trilurile păsărelelor și parfumul de frezii.
Tinerețea, asemeni frumuseții, vine din interior, indiferent de vârstă. Sărbătoarea începe de-ndată ce natura își reia ciclul firesc. De aici, iată, totul se leagă: firul roșu-alb, simbol al fertilității și al continuității vieții. Oda la adresa femeii începe odată cu luna Martie, în care mama-natură prinde viață. Eternul feminin este, an de an, un leit-motiv ce trebuie marcat cum se cuvine.
Sexul frumos este răsplătit cu flori și mărțișoare în cele mai alese forme și culori, însă parcă e tot mai greu de mulțumit. Simbolistica mărțișorului rămâne aceeași, dar așteptările doamnelor și domnișoarelor cresc proporțional cu posibilitățile, tehnologiile și moda. N-o veți mulțumi niciodată pe iubita, mama sau sora dumnevoastră aducându-i un model de mărțișor de anul trecut. E ca și cum i-ați cumpăra o floare ofilită sau, mai rău, o Dacie berlină.
Cadoul perfect este neapărat ceva util, actual și durabil. El nu trebuie reinventat la nesfârșit ci, fiind un obiect de adorație, acesta va înflori pentru femeile din lumea întreagă, depășind cu siguranță toate așteptările. Această bijuterie – mărțișorul – este și el un simbol al eternității, unul de neuitat. Astfel, pentru a nu da greș în alegerea dumneavoastră, nu trebuie decât să cunoașteți femeia sub toate chipurile sale și să pătrundeți împreună cu ea secretul celor mai tainice gînduri..de primăvară.
Însă nu vă lăsați induși în eroare de frivolitatea primăvăratică ce ne umple inima. Mărțișorul ascunde profunzimi nebănuite sub stratul auriu electrolizat. Există o față politică, ideologică a primăverii. Fiindcă trăim într-o lume politică, în care acțiunea sau lipsa acțiunii reverberează asupra întregii societăți și a orânduirii.În România anului 2013, mărțișorul politic trebuie oferit ca declarație a partizanatului sau neoferit în același scop.În oferirea sau neoferirea mărțișorului, colectivul trebuie să eclipseze în importanță individul. În oferirea sau neoferirea mărțișorului, interesele personale trebuie să treacă în plan secund, lăsând loc dialecticii în termeni precum feminism, democrație, reprezentare, conservatorism, naționalism, creștinism, Uniune Europeană și problematica formelor fără fond. Mărțișorul trebuie înțeles ca o armă politică, iar bărbatul și femeia între care acesta se tranzacționează – sau nu – cadre aflate în confruntare dialectică, în care niciun efort nu trebuie precupețit.Veți întreba care e miza. Niciuna. Întregul demers e declarativ, steril, frivol și primăvăratic. Cap de primăvară este omagiul prin care Visual Kontakt celebrează femeia, simbol al renașterii naturii și al lunii martie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!