Aceasta după ce a expirat termenul de 30 de zile în care CAO era obligată, prin lege, să-i răspundă. Consilierul e decis să meargă în instanță pentru a obține informațiile cerute și pentru a demonstra că „legea este lege pentru toți!”. Există deja un precedent de succes. Jurnalistul Flavius Bunoiu a obligat Muzeul Țării Crișurilor, tot în instanță, să ofere informații de interes public.
[eadvert]
„În data de 2 mai 2022 trimiteam conducerii Companiei de Apă Oradea (CAO) un email, prin care le solicitam mai multe informații de interes public. Solicitarea a fost făcută și Primăriei Beiuș, care a răspuns prompt cererii adresate. Voiam să aflu de la CAO dacă este adevărat faptul că, prin ieșirea Beiușului din asocierea păguboasă cu compania orădeană, bugetul local ar avea de suportat o sumă imensă, care se vehiculează că ar trebui înapoiată la ruperea contractului. Au trecut cele 30 de zile cât prevede legea și în care instituțiile statului sau cele care oferă servicii publice au obligația legală de a da un răspuns petițiilor primite. Adică cei de la CAO se cred mai presus de lege! Dacă au chef, răspund, dacă nu, nu. O să vedem ce spune Instituția Prefectului Județul Bihor, pe care am sesizat-o pentru a-i obliga pe șmecherii din CAO să respecte legea! Faptul că cei de la CAO n-au dat nici un răspuns cererii mele, în speranța că voi ridica din umeri, mă duce cu gândul la faptul că s-au temut să nu reiasă din documentele solicitate că ei au cultivat doar un zvon, o minciună în rândul beiușenilor, referitor la sume uriașe de rambursat și că, de fapt, prin ieșirea din asociere, Beiușul n-ar avea nicio obligație sau cel puțin nu de amploarea celei vehiculate”, consideră consilierul Emil Popa. Acesta a pornit o adevărată cruciadă împotriva CAO, după ce societatea a prezentat planuri de investiție „la mișto” și practică tarife care nu sunt la nivelul serviciilor.
Emil Popa consideră că Beiușul trebuie să „gestioneze la nivel local acest serviciu, foarte profitabil de altfel”.
Consilierul a cerut contractul de asociere de la înființarea A.D.I. Aparegio Oradea, anexele de la contractul de asociere, alte documente contractuale, valoarea investițiilor de care a beneficiat UAT Beiuș în urma asocierii, sumele datorate de UAT Beiuș către Compania de Apă Oradea în prezent și sumele ce ar trebui rambursate Companiei de Apă Oradea în cazul ieșirii din asociere, dar și temeiul legal în baza căruia solicită eventualele rambursări. Totul pentru a putea fundamenta ieșirea Beiușului din Aparegio.
Citiți principiile noastre de moderare aici!