Astfel, CAO a devenit operator unic regional şi gestionar al proiectului „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judetul Bihor”, depus spre finanţare de 83.286.340 Euro + TVA, prin POS Mediu.
„Sperăm ca Uniunea Europeană să aprobe acest proiect pe care îl va subvenţiona cu 72,5 milioane de euro. Consiliile locale vor contribui cu 2% din valoarea proiectului iar Operatorul Regional ar trebui să acopere 10% din valoare”, a precizat Ovidiu Gavra, directorul CAO.
În calitate de primar al Oradiei dar şi de preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Aparegio, Bolojan a continuat: „CAO nu dispune de cei peste 9 milioane de euro. Astfel, am convenit cu Consiliul Judeţean Bihor să contribuim în locul CAO pentru a nu pierde acest proiect vital pentru judeţ. Consiliul Local Oradea a aprobat deja finanţarea părţii care îi revine iar plenul CJ Bihor urmează să voteze partea sa corespunzătoare primăriilor din judetul Bihor”.
Şi primari „egoişti”
Iar preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle, a explicat susţinerea sa: „E un efort financiar major, dar necesar pentru acest proiect important pentru judeţ. În paralel, avem de confinanţat şi alte proiecte de anvergură: drumurile spre Padiş şi Tinca, Aeroportul, noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor şi viitoarea pârtie de la Vârtop. Locuitorii comunelor unde nu au ajuns conductele de apă-canal le aşteaptă cu nerăbdare. Deunăzi, sătenii din Hidişel şi Lăzăreni ni s-au plâns de lipsa apei de calitate. Sper să găsim înţelegere şi la Guvern astfel încât să nu blocăm acest proiect care e rodul muncii anilor trecuţi.
Aş aminti contribuţia decisivă a doameni Lucia Varga care în perioada în care a fost ministru secretar de stat la Mediu s-a ocupat de toate procedurile. În continuare va fi nevoie de o muncă asiduă şi concertată pentru implementare. Felicit CAO pentru că a acceptat să devină operator unic, fiindcă nu e simplu să gestionezi apa într-un judeţ. Unele primării nu au înţeles importanţa acestui proiect, ei având problema rezolvată local. Însă UE nu finanţează decât proiecte regionale şi trebuie să înţelegem şi comunele care nu au posibilităţi de furnizare a apei”.
Înainte de iscălirea delegaţiei, primarul Bolojan a mulţumit tuturor primarilor de comune, inclusiv celor de dinainte de alegerile din 2008. Totodată, Bolojan a subliniat aportul specialiştilor din CAO precum şi din Zona Metropolitană Oradea (ZMO), pe care a caracterizat-o ca „motor al priectului”.
Directorul ZMO, Adrian Foghiş, a precizat că urmează să se aprobe Studiul de Fezabilitate iar tot luna aceasta va fi trimis proiectul în forma finală la Comisia Europeană, care îl va evalua în maxim patru luni.
În prima etapă de implementare, respectiv perioada 2009 – 2013, proiectul cuprinde investiţii pentru tratarea şi distribuţia apei potabile precum şi colectarea şi epurarea apei uzate în Oradea, Beius,Tinca şi în localităţile din ZMO: Sântandrei, Palota, Girişu de Criş, Tărian, Biharia, Nojorid, Oşorhei, Alparea şi Fughiu. Astfel prima etapă va viza circa 237.298 de bihoreni, adică 40% din populaţia din judetul Bihor.
Cristian Horgoş
Citiți principiile noastre de moderare aici!