Cultură în Mişcare a reluat întâlnirile și spectacolele în aer liber la casa din Parhida. În ultimele luni, Casa Cultură în Mișcare a fost folosită drept centru de tranzit pentru refugiații ucraineni. Peste 100 de persoane au locuit pe perioade variabile și au beneficiat de ajutorul Asociației Cultură în Mişcare. Pentru că solicitările pentru găzduire și ajutor s-au diminuat în ultima perioadă, s-au reluat întâlnirile de la Parhida, şi după spectacolul GOL cu actorul Șerban Borda, sâmbătă, 6 august, sunteţi invitaţi la un concert de cântecele lăutărești și de petrecere.
„Ce e muzica lăutărească și de petrecere? Cine-au fost Barbu Lăutaru, Zavaidoc, Fărâmiță Lambru, Gabi Luncă, Romica Puceanu sau Jean Moscopol? Cum au trăit, ce au cântat, ce ne-au lăsat moștenire și cum ne influențează arta lor? În 6 august, începând cu ora 18:00 ne vedem din nou la Casa Cultură în Mișcare ca să răspundem la aceste întrebări și să aruncăm o privire peste viețile lăutarilor de altădată care însuflețeau mahalalele și tavernele din vechime, să depănăm povești cu averi fabuloase și destine frânte și să fredonăm melodii care au însoțit generații întregi”, anunţă organizatorii. Invitaţii serii vor fi: Mihai Teodorescu la țambal, Adrian Miescu la vioară şi voce şi Nicu Moldovan la contrabas.
Mihai Teodorescu a absolvit Academia de muzica „Gavril Muzicescu” din Chişinău şi are un Masterat efectuat în Bruxelles. Este cunoscut pentru activitatea sa ca artist instrumentist – ţambal în cadrul Ansamblului Profesionist Crişana până în 2011 când Ansamblul a fost integrat în organigrama Teatrului Regina Maria din Oradea. Cariera artistica și-a început-o în Orchestra Naţională „Lăutarii” condusă de maestrul Nicolae Botgros. A continuat la Ansamblul Naţional Academic „Joc” din Chişinău, Orchestra „Folclor” a Radioteleviziunii, „Ginta Latină” la Alianţa Franceza şi ca profesor de ţambal la Liceul Republican de Muzica Serghei Rahmaninov.
Miescu Adrian provine dintr-o familie de muzicieni. Tatăl sau, Miescu Sorin, a fost dirijor – profesor al Orchestrei Populare Crișana și dirijor – colaborator al Orchestrei Radio din București, folclorist, violonist și orchestrator consacrat. Mama sa, Miescu Dorina, o solistă vocală de muzică populară, de petrecere și lăutărească, laureată a numeroase festivaluri. Este absolvent al Facultății de muzică din Oradea în 2006, specializare interpretare instrumentală (vioară). În 2007 este angajat ca violonist al Ansamblului Artistic Profesionist Crișana. Din 2014 este dirijor al prestigiosului ansamblu. Din 2009 este profesor colaborator la Palatul copiilor, Liceul de Arte Oradea, Școala populară Francisc Hubic.
Nicu Moldovan a absolvit Facultatea de Muzică din Oradea, specializare interpretare instrumentală la catedra prof. Dr. Liviu Moga. În 2006 este invitat de Ansamblul Artistic Profesionist „Crişana” pentru a participa la emisiunea-spectacol Tezaur folcloric „In Memoriam Liviu Vasilica”, tot din acel an făcând apoi parte din acest ansamblu în urma participării la concursul pentru ocuparea postului de contrabasist.
Suport artist: 25 lei. Locurile sunt limitate, maxim 50 persoane. Rezervări: SMS la 0751 254 234 sau e-mail la contact (@) culturainmiscare (.) ro. Fondurile obţinute în urma spectacolului vor fi folosite de Asociația Cultură în Mișcare pentru a achita o parte din cheltuielile cu cazarea refugiaților din Ucraina și pentru a pregăti casa pentru următorul val de refugiați.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!