Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor împreună cu Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Visit Oradea organizează Conferința Bibliovibes ce îl are ca protagonist pe Mircea Vintilă, muzician și compozitor.
[eadvert]
Având în spate cinci decenii de carieră, artistul şi-a adunat generaţii de fani cu piese care au devenit emblematice pentru istoria folkului românesc. „Constantine”, „Pământul deocamdată”, „Lordul John” sau „Hanul lui Manuc” sunt melodii care transcend timpul şi se înscriu într-un album universal pe care îl fredonează şi mai mici, şi mai mari.
Întâlnirea cu Mircea Vintilă va avea loc vineri, 28 iunie, de la ora 20:00, în Parcul Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), în zona bibliotecii în aer liber organizată de Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor. Participarea la eveniment este gratuită.
Mircea Vintilă s-a născut pe 23 martie 1949 la Bucureşti şi a fost interesat de muzică din copilărie. A urmat Şcoala de Muzică (clasa violă), a terminat „Liceul Lazăr” şi apoi a absolvit Institutul de Construcţii în anul 1974. A cântat alături de alţi prestigioşi artişti, precum Mircea Florian, Marcela Saftiuc şi Doru Stănculescu, la primul festival studenţesc de folk din anul 1971, la clubul „303” al Politehnicii bucureştene, apoi la clubul „Universitas”, la „Casa de Cultură a Studenţilor” şi în Cenaclul Flacăra.
A câştigat „Marele Premiu” cu piesa „Lordul John”, la a doua ediţie a Festivalului „Primăvara baladelor”. Cu piesa „Bade Ioane” (1976), a câştigat premiul „Teletop2 al Televiziunii Române, iar cu piesa „Făt Frumos” a obţinut premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.
În 1992, fondează împreună cu Mircea Baniciu, Florian Pittiş şi Vlady Cnejevici grupul Pasărea Colibri, desfăşurând o prestigioasă activitate discografică şi de turneu în ţară şi străinătate (SUA, Canada, Germania).
În octombrie 2000, Mircea Vintilă lansează sub marca Roton albumul „Madama de pică”, primul proiect solo după o perioadă în care a activat mai mult împreună cu Pasărea Colibri. Albumul include doar piese noi, cu un sound remarcabil, la care şi-au adus contribuţia artişti de marcă: Mugurel Vrabete, în calitate de producător executiv, Horia Stoicanu – co-autor, Gheorghe Emanuel – programare şi claviaturi, Relu Bitulescu – percuţie, Eugen Caminschi – chitară, Marius Baţu – chitară acustică şi backing vocal, Mugurel Vrabete – bass.
După primul single extras din album, „Noros Cecer”, s-a realizat şi un videoclip, care a beneficiat de premiul pentru „Cel mai bun videoclip al anului”, decernat de Uniunea Artiştilor Profesionişti din Televiziune. De asemenea, „Madama de pică” a fost declarat „cel mai bun album folk al anului 2000”.
„Spectacolul nu este numai al meu şi al altora, ci spectacolul este al nostru, al tuturor”, spunea la un moment dat Mircea Vintilă. Întâlnirea cu muzicianul va fi de fapt o întâlnire de suflet, pentru că Mircea Vintilă are foarte mulţi prieteni în Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!