Cu stiluri diferite, dar totuşi asemănătoare prin bogăţia culorilor şi pleiada personajelor, Camelia Constantin şi Maria Goşoiu uimesc prin cromatismul abundent şi spectacolul antrenant al subiectelor. Pictoriţa naivă Camelia Constantin este absolventa unuia dintre cele mai cunoscute licee de matematică-fizică din România, Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” din Craiova. Tot în capitala Băniei a terminat şi cursurile Şcolii de Artă, secţia pictură. Este şi absolventă a Facultăţii de Psihologie.
Își păstrează inocența
Desenează de când se ştie, adică din copilărie, cînd îşi exaspera bunicii desenînd pe pereţii casei cu celebrul pe atunci “creion chimic”. A ales arta naivă deoarece îi aminteşte de copilărie şi o ajută să-şi păstreze inocenţa. Primele lucrări pe pînză au fost făcute la vîrsta de 13 ani, fiind cumpărate integral de vecini. Atunci a şi aflat că ceea ce îi place să facă se numeşte artă naivă. “Iubesc pictura naivă pentru că mă pot exprima liber şi sincer într-o lume din ce în ce mai egoistă”, spune artista.
Pânzele ei sunt inspirate din arta populară, din lumea satului românesc din Oltenia şi Banat. „Uneori imaginaţia depăşeşte reperele populare şi atunci intru pe tărîmul fanteziei. De obicei mă axez pe satul românesc pentru că, deşi am fost crescută la oraş, îmi aduc cu drag aminte de vacanţele copilăriei mele“, mai spune Camelia Constantin, care, pasionată de frumos, îşi împarte astăzi timpul între lucrări de artă naivă, copiii de la grădiniţa unde predă şi grădinărit. Are lucrări în colecţii particulare din România, Ungaria, Olanda, SUA, Canada, Marea Britanie, Austria, Germania, Italia şi foarte multe premii la expoziţii naţionale şi internaţionale.
Maestra cromatismului
Pictoriţa Maria Goşoiu este o maestră a cromatismului abundent, un spectacol vizual antrenant prin însăşi modul cum îl angajează pe privitor în subiect, în atmosfera din lăuntrul tabloului, încărcată de acorduri limpezi de culoare.
Majoritatea compoziţiilor sînt concepute şi elaborate în numele frumuseţii tradiţiilor rurale. În compoziţiile pictoriţei naive, toamna se aşează la masă cu personajele, e veselă şi ameţită de vinul din strugurii proaspăt culeşi, conştientă de coborîrea în păcat. Cînd personajele Mariei Goşoiu îşi toarnă cîte un pocal din vinul cel nou, îi toarnă şi toamnei unul ! Atît de realiste par pînzele artistei. Lipiţi de cerul toamnelor Mariei Goşoiu stăruie cocorii, vestitori parcă ai unor primăveri absolut senzaţionale în viziunea pictoriţei. Pline de flori şi personaje, primăverile din lucrările sale sînt pline de un fast cromatic ţîşnit de te miri unde.
Expoziţia „sheART song”, în organizarea Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, cu sprijinul Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor, va avea vernisajul joi 05 iulie, ora 14:00, în Turnul Primăriei Oradea. Expoziţia este cu vînzare şi va sta pe simezele Turnului Primăriei până în 30 iulie. În august va mai fi organizată o ezpoziţie de artă naivă la Sinagoga Neologă din Piaţa Independenţei, toate aceste manifestări culminând cu ediţia a V-a jubiliară a Festivalului Naţional de Artă Naivă, care va avea loc în octombrie la Oradea în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Consiliul Judeţean Bihor, Revista „Familia”, Fundaţia Comunitară Oradea, Cinema Palace, Liceul de Arte Oradea şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!