Artistul le va oferi orădenilor rara oportunitate de a asculta muzica unei viori la care a cântat însuși Paganini, în 1792, la Paris, într-un concert privat. Concertul va avea loc în aer liber, în august, iar orădenii se vor putea bucura de muzica lui Răzvan Stoica gratuit.
„Va deveni cel mai mare violonist al generatiei sale!”, anticipa Osnabrucker Zeitung. „… o stea a violonisticii europene s-a născut și se numește Răzvan Stoica scria, la rândul său Los Angeles Times.
Răzvan Stoica vine dintr-o familie de muzicieni. Sora sa, Andreea e pianistă și adesea urcă împreună pe scenă. Câștigarea Marelui Premiu al concursului „Strad Prize” Salzburg, Austria, o competiție unde a concurat cu 181 de contracandidați din toată lumea, îi dă dreptul românului să cânte pe vioara Antonius Stradivarius 1729 ex-Ernst, până în anul 2025.
[eadvert]
Este o vioară, propietate a statului austriac, evaluată la 5 milioane de euro. Vioara Antonius Stradivarius 1729 ex-Ernst va ajunge la Oradea separat de artist, în condiții deosebite de siguranță, în custodia unor firme internaționale de pază și securitate. Vioara despre care Răzvan Stoica spune că „este cea mai bună din lume” i-a fost dată dată în folosinţă românului de Austrian Bank.
„ Când am pus prima dată mâna pe această vioară a fost ca un cal sălbatic, pentru că are o putere incredibilă şi trebuie să ştii exact cum să dozezi forţa pe această vioară. Ulterior însă, ceea ce îţi dă înapoi este înzecit”, mărturisea tânărul pentru ziarulmetropolis.
Răzvan Stoica este mai cunoscut în afara granițelor decât în România.A plecat din România chiar după terminarea liceului şi a început să lucreze cu violonistul Ilya Grubert, la rândul lui un discipol al lui Leonid Kogan şi David Oistrah. Apoi a urmat Conservatorul din Amsterdam. A participat la mai multe concursuri internaţionale unde a obţinut diferite premii.
Răzvan Stoica a câştigat în 2013 premiul New Talent la Bratislava, cea mai importantă competiţie dedicată tinerilor muzicieni, fiind primul muzician român cu o asemenea performanţă în istoria acestui concurs iniţiat de Sir Yehudi Menuhin. Are în palmares peste 30 de premii naţionale şi internaţionale.
Alături de sora sa, Andreea, Răzvan Stoica va participa la turneul pe care l-au plănuit încă de anul trecut în mai multe orașe din România. Până acum nu sunt date certe , tot ceea ce se știe, scrie ziare.com e că turneul „Baladă pentru România ” va debuta la Deva, și se va încheia la București -via Cluj, Oradea, Timișoara, Alba-Iulia, Târgu-Jiu, Bistrița, Hunedoara, Suceava, Iași, Bacau, Brașov, Sibiu, Ploiești, Bușteni, Sinaia, Alba Iulia, Alexandria, Călărași, ordinea concertelor nefiind neapărat aceasta.
Violonistul nu a vrut să renunțe la proiect considerând că mai mult ca niciodată acum e mai multă nevoie de muzica sa.
„Simt că acum oamenii au și mai mare nevoie de astfel de acțiuni, de o revenire, măcar prin cultură, la viata normală”, a argumentat Răzvan Stoica .
Concertele vor fi gratuite și vor avea loc în aer liber, în spatii alese cu mare grijă, pentru a rezona -și tehnic, și vizual- cu un act muzical de asemenea calibru și, bineînteles, pentru a oferi spectatorilor siguranța deplină, prin respectarea tuturor normelor de protecție impuse de pandemie.
Una dintre pasiunile lui Răzvan stoica este aceea de a pilota avioane ușoare fiind posesor de licență pentru Eurostar și Cesna 172. Tânărul mai are cel puțin două viori de valoare: o vioară barocă din 1628, fără un nume special, pe care a cumpărat-o din Germania şi încă o vioară modernă a lui Dmitri Badiarov, cu care susține concerte când nu cântă pe Stradivarius.
Trimite articolul
XAcum ca stiu si oradenii ca vioara costa 5 Milioane Euro, sigur va fii concert sold out….;-)))))))