Până acum, legislaţia prevedea că numai agricultorii care deţin acte de proprietate pentru terenurile respective pot primi autorizaţia de cultivare a plantelor ce conţin substanţe stupefiante şi psihotrope, iar pentru aceasta nu era prevăzut explicit că se eliberează anual şi nici un termen limită pentru eliberare. De asemenea, în ultimii ani, comasarea terenurilor în cadrul exploataţiilor s-a făcut şi prin utilizarea suprafeţelor agricole sub formă arendă, concesiune, asociere în participaţiune, etc., iar pe terenurile utilizate sub aceste forme, cultivarea plantelor ce conţin substanţe stupefiante şi psihotrope, precum cânepa, nu a fost posibilă.
Acum în categoria potenţialilor beneficiari ai autorizaţiei pentru cultivarea cânepei sunt şi cultivatorii care utilizează terenul în baza altor acte doveditoare decât actul de proprietate.
De asemenea, acum autorizaţia pentru cultivarea plantelor ce conţin substanţe stupefiante şi psihotrope se eliberează anual, de către direcţiile judeţene pentru agricultură iar transmiterea directă a datelor statistice de către direcţiile pentru agricultură judeţene către formaţiunea centrală de combatere a traficului şi consumului ilicit de droguri din cadrul IGP.
Inspecţia culturilor de plante ce conţin substanţe stupefiante şi psihotrope se efectuează de către personalul împuternicit cu atribuţii de inspecţii tehnice din cadrul MADR şi structurilor teritoriale ale acestuia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!