În cursul zilei de marți, 19 octombrie 2021, în sala Paladium a Hotelului Continental Forum Oradea, a avut loc prima conferință din cadrul proiectului ALTERAGRI – cod ROHU426 – „Sprijinirea economiei locale prin încurajarea utilizării alternative a produselor agricole”.
În cadrul acesteia au fost prezentate cele mai noi tehnologii utilizate în domeniul construcțiilor. Materiale de prezentare au susținut reprezentanți ai Universității de Construcții din Oradea, ai Universității din Debrecen, ai Direcției Agricole Județene Bihor, dar și ai primei fabrici de pocesare a cânepii din România, care are punctul de lucru în județul Alba.
Cânepa este materialul de construcție al viitorului, spun specialiștii. Cânepa poate juca un rol foarte important în construcții datorită numeroaselor sale întrebuințări în sfera materialelor de construcții. Toate produsele obținute din cânepă sunt naturale, ecologice, biodegradabile și carbon-pozitive, adică absorb mai mult dioxid de carbon decât emit.
Deşi nu are nici o legătură cu betonul termenul „hempcrete” apare din ce în ce mai des în publicaţiile din România sub numele de „cânepa beton” asta datorită structurii foarte tari asemănătoare cu a betonului. Construirea cu acest material, această tehnologie, are mai multe avantaje: termo şi fonoizolaţie excelentă, confortul climatic de interior de foarte bună calitate, materialul permite pereţilot să „respire” deci este exclus să se formeze mucegai, se construieşte repede şi protejează mediul înconjurător.
De asemenea, termoizolaţia din lână de oaie are o performanţă termică superioară în plus are capacitatea a absorbi şi bloca gaze nocive emise de anumite materiale de construcţie.
Proiect de milioane
Lider de proiect este Direcția pentru Agricultură Județeană Bihor, iar parteneri sunt Asociația „Transilvania Technology Transfer” – ATT, Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice Bihor – OSPA, respectiv Fundația de Interes Public „Știință pentru mediu” Tudomány a Kőrnyezetünkert Kőzhasynú Alapitvány din Debrecen, Ungaria – TUDKA.
Perioada de implementare a proiectului este 1 mai 2021 – 30 aprilie 2023.
Bugetul total al proiectului este 1.697.320,00 euro (din care 1.427.422 euro din FEDR și 251.898 euro din cofinanțare națională).
Obiectivul general al proiectului este revitalizarea și sprijinirea viabilității economice a profesiilor și tehnologiilor agricole tradiționale din regiunea Programului – cum ar fi cânepa în Ungaria, respectiv lâna și alte plante tehnice în România.
În cadrul proiectului, OSPA va reabilita o clădire în care va funcționa Centrul de Instruire în Agricultură, TUDKA va construi un Centru de Informare Alternativă în Mediu și Agricultură în Ungaria, respectiv va organiza cursuri în utilizarea de cânepă ca și material de construcție (beton de cânepă, împletirea funiilor de cânepă, etc.), ATT va lansa o platformă digitală de e-learning, iar Direcția pentru Agricultură Județeană Bihor va organiza instruiri în producția și prelucrarea plantelor tehnice (in, cânepă, etc.), respectiv colectarea și prelucrarea lânii. Toți partenerii vor organiza evenimente de promovare a tehnologiilor moderne în agricultură.
Proiectul ALTERAGRI – cod ROHU426 – „Sprijinirea economiei locale prin încurajarea utilizării alternative a produselor agricole” este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul Weuropean de Dezvoltare Regională în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria.
Trimite articolul
XDar să nu uităm și faptul că se poate și fuma!! 🤣🤣😅😅
tehnologii vechi transpuse in idei revolutionare….strabunicii nostri cand faceau case cu “caramizi” de argila si paie puneau si canepa ..rezultatul era un camin fericit ,o casa verde, canepa un produs incarcat cu ioni pozitivi, respirabil superior polistirenului cancerigen incarcat cu ioni negativi