Marea majoritate a bihorenilor au înţeles necesitatea efectuătrii examenului treichineloscopic la porcii sacrificaţi. „Cu toate că în comparație cu anii trecuți există un număr mai mare de persoane care solicită examinarea cărnii de porc în vederea depistării infestării cu trichină, doar în weekend-ul trecut au fost efectuate, în Oradea peste 200 examene de specialitate mai sunt persoane care se îmbolnevesc pentru că mănânca care infestată. Astfel, doar în cursul lunii noiembrie au fost internate peste 20 persoane ce au consumatcarne infestată, iar în cursul anului au fost depistate peste 12 cazuri de infestație cu trichină, din care cinci luna aceasta”, a precizat Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.
Trichineloza este o zoonoză, de natură parazitară ce se transmite la om prin ingerarea de carne de porc (dar nu numai) insuficient tratată termic, care conţine larve sau chişti cu larve ale nematodului Trichinela specie. Cel mai frecvent este diagnosticat Trichinella spiralis. La om boala se manifestă iniţial prin tulburări digestive, urmate de tulburări generale sistemice, pentru ca în final să se localizeze la nivel muscular, tradusă prin dureri şi tulburări musculare şi locomotorii. Îmbolnăvirea poate să determine sechele pentru tot restul vieţii
Program
Conform legislaţiei în vigoare examinarea în vederea depistării trichinelozei, a tuturor porcilor sacrificaţi în această perioadă este obligatorie. Cei care ne efectuază acest examen risca amenzi de până la 2000 lei. Exemenul se execută de personal acreditat de către DSVSA Bihor, respectiv de medicii de liberă practică din cadrul fiecărei comune, de personalul propriu al DSVSA Bihor din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor și din cadrul laboratorului de specialitate sanitar veterinar din Oradea. DSVSA Bihor a organizat la nivelul județului mai multe centre de examinare. Astfel, funcţionază un centru de permanență la nivelul județean, situat în Hala de carne a Pieței Cetate din cadrul Municipiului Oradea, ce funcționează în perioada 15 – 31.12.2012 între orele 8-18 pentru zilele lucrătoare și 8 – 16 pentru cele nelucrătoare.
La nivelul fiecărei circumscripții sanitare veterinare de siguranță a alimentelor, deschise în toate orașele județului, cu un program zilnic între 8 – 16, pentru zilele lucrătoare, iar în cele nelucrătoare se asigură permanență telefonică. Examenul se poate efecua şi la sediul DSVSA Bihor, din str. Ion Bogdan 37, zilnic între orele 8 – 15. Valoarea unui examen este de 9 lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!