UDMR Bihor şi-a lansat candidaţii pentru Parlament, miercuri după-amiază, la statuia poeţilor maghiari de pe pietonalul orădean, în faţa a circa 100 de simpatizanţi. Locul ales a avut o valoare de simbol, poeţii maghiari, prin care şi Ady Endre, fiind reprezentanţii curentului „Holnaposok”. „Halnop” înseamnă „mâine”, iar sloganul UDMR pentru această campanie electorală este „Încredere, speranţă, viitor!” („Bizalom, biztonság, jövő”). De altfel, această alăturare ziua de mâine („holnap”) şi viitor („ jövő”) a persistat în discursurile candidaţilor UDMR, ce au dorit, astfel, să-şi asocieze imaginea cu idealurile poeţilor Ady Endre, Dutka Akos, Juhasz Gyula şi Emod Tamas – militanţi pentru modernism în era statului austro-ungar.
Realizările UDMR şi viitorul
În spatele pupitrului de la care s-a vorbit doar în maghiară, stătea un banner cu imaginea Oradiei de altădată şi cuvintele „A Holnaposok – A Nagyvaradi Főutcán”, aşezate sub logo-ul UDMR. Semn că inaugurarea recentă a grupului statuar cu cei patru poeţi a căzut perfect pentru un UDMR aflat în prag de campanie electorală. O campanie electorală ce se anunţă dificilă pentru UDMR, în condiţiile în care va trebui să combată la greu partidul popular ardelean lui Tokes – PPMT – ce beneficiază şi acum de sprijinul masiv al Guvernului Orban Viktor. Cum PPMT denotă un aer radical-naţionalist, patosul roş-alb-verde al manifestării UDMR de ieri nu trebuie să mire.
Manifestarea a debutat cu intonarea imnului naţional al Ungariei, după care preşedintele Kiss, care a garantat în faţa electoratului pentru candidaţii UDMR. Apoi, Biro Rozalia (Colegiul 1 Senat) a trecut în revistă realizările UDMR pentru comunitatea maghiară locală – Cetate, statui, şcoli, grădiniţe – afirmând că îşi propune şi pe viitor să lupte pentru tinerii care vor o întreprindere sau pentru ca bătrânii să trăiască mai bine. „Pentru toţi oamenii, maghiari şi nemaghiari care trăiesc în această ţară”, a declarat Biro. Apoi, o tânără cu glas pătrunzător a cântat însufleţită un imn popular maghiar. Cseke Attila (C.1 deputaţi) a insistat şi el pe cuvântul „viitor”, recitând dintr-o poezie de Ady care, a subliniat candidatul, este la fel de valabilă şi azi. Parafranzândul pe Ady, Cseke a arătat că e nevoie de curaj, de putere şi responsabilitate pentru a merge înainte şi a realiza ceva în viaţă. În acest context, candidatul s-a declarat mândru de ce a realizat UDMR în cei 22 de ani. Şi Peto Csilla (C.6 deputaţi) a vorbit despre comuniunea dintre UDMR şi comunitatea maghiară, transmiţându-le celor prezenţi că „laleaua ne uneşte”. Pasztor Sandor (C.8 deputaţi) şi-a exprimat speranţa că va fi măcar un parlamentar UDMR de Oradea (eventual el – n.r.) şi şi-a dorit ca „Dumnezeu să bine cuvânteze Oradea. Oradea noastră”. Szabo Odon (C.2) şi-a mai arătat o dată talentul de orator, vorbind înflăcărat de la tribuna UDMR. El a făcut referiri voalate la adversarii politici din gruparea Tokes (PPMT) şi a ţinut să transmită electoratului etnic maghiar că „ori va fi UDMR în Parlament, ori nu va fi nimeni!” şi „să aveţi grijă cum votaţi”. Ca şi antevorbitorii săi, Szabo a subliniat realizările UDMR în Oradea – statui maghiare, teatru maghiar – deşi „mulţi nu ar fi crezut”. Apoi, i-a încredinţat pe maghiari că vrea „să fim pe plaiurile natale, cu drepturi egale faţă de oricine, încă 1.000 de ani!”. De aceea, candidatul consideră că e obligatoriu ca UDMR să vrea să fie în organele de conducere „peste tot unde se ia o decizie”.
După discursuri, fiecare candidat a semnat un legământ, obligându-se „să reprezinte comunitatea maghiară sub toate formele şi toate posibiltăţile în Parlament”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!