Iarna şi-a intrat deja în drepturi în mai multe zone ale ţării. Unii dintre şoferi au fost surprinşi nepregătiţi, având la maşini tot cauciucurile de vară. Potrivit legii, nu există o anumită dată până la care trebuie schimbate cauciucurile de vară cu cele de iarnă, în condiţiile în care poate să ningă în lunile octombrie sau aprilie. Ordonanţa Guvernului nr. 5/2011, nu impune o dată anume pentru obligativitatea echipării autoturismelor cu anvelope de iarnă în sezonul rece, dar prevede că purtarea acestora este obligatorie din momentul în care începe să ningă, indiferent de perioadă, cât timp este carosabilul acoperit de zăpadă, gheaţă sau polei.
Specialiştii recomandă, schimbarea anvelopelor de vară cu cele de iarnă, începând cu temperaturi care coboară sub de 7 grade Celsius.
Sancţiuni
Potrivit art.100, aliniatul 6 din Noul Cod Rutier, pentru conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare sau înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă, şoferii riscă o amendă din clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 de puncte-amendă). Anul acesta, de la 1 februarie, punctul-amendă a crescut la 145 de lei, ceea ce înseamnă că amenzile în cazul neechipării cu anvelope de iarnă pot fi cuprinse între 1.305 şi 2.900 de lei.
Pe de altă parte, în caz de accident, anumite companii de asigurări nu plătesc despăgubiri pentru maşinile asigurate care nu au anvelope de iarnă.
Potrivit normativelor în vigoare, anvelopele de iarnă acceptate sunt cele inscripţionate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai ,,all seasons”. Anvelopele denumite comercial „all seasons” sau 4S, ca şi cele Alpin, Mountain sau Winter, pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de zăpadă (M+S, M.S., M&S).
Coadă la vulcanizări
Cum era de aşteptat, la service-urile din Oradea cozile sunt foarte mari la schimbarea anvelopelor. La o vulcanizare de pe Şoseua Borşului, programările erau făcute pe două – trei zile înainte.
Manopera de înlocuire a anvelopelor, incluzând şi echilibrarea roţilor, varia de la un atelier la altul. Cel mai mic preţ este de 50 de lei, la schimbarea roţilor cu jante de tablă la un Logan, ajungând la peste 80 de lei la roţi cu jante de aliaj.
Citiți principiile noastre de moderare aici!