Nutripork şi-a depus dosarul necesar reautorizării de mediu pentru ferma pe care o are în cartierul Ioşia, în zona străzii Coriolan Hora. Această fermă este arătată cu degetul pentru duhoarea ce se simte frecvent în cartierele vestice ale Oradiei – Ioşia şi Rogerius, în anumite condiţii meteo.
Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Bihor este instituţia chemată să elibereze acordul de mediu obligatoriu. Sau, dimpotrivă, să refuze dosarul. Miercuri, 25 octombrie, va avea loc prima şedinţă a Comitetului de Analiză Tehnică (CAT) constituită la nivelul judeţului Bihor, ce are menirea de a acorda (sau nu) acordul integrat de mediu.
Directoarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Bihor, Adriana Calapod, este preşedinta CAT, din care mai fac parte Primăria Oradea şi alte instituţii cu atribuţii în domeniu, precum Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Sanitar Veterinară, Administraţia Bazinală Ape Crişuri, ISU Crişana, Direcţia Agricolă.
Decizia finală va aparţine tot APM, instituţie care emite sau nu acordul de mediu firmei solicitante. Potrivit directoarei APM, procedura durează şase luni – o perioadă standard prevăzută de lege. Însă procedura se poate tărăgăna.
„Dacă ne uităm în legislaţie, ar fi şase luni, ca termene. Dar în practică nu se ştie, nu pot să vă spun. În funcţie de evoluţii, trebuie văzut dacă documentaţiile vor trebui completate sau nu. Trebuie realizată o dezbatere publică, trebuie purtată o corespondenţă. Deci durează”, prefigurează Adriana Calapod.
Dacă soluţia autorităţilor locale este aceea de a refuza firma ce deţine ferma de porci, Nutripork se poate adresa organismelor competente superioare. Aşa cum a făcut la precedentul acord de mediu, când instituţia ierarhic superioară de la Cluj a intervenit în favoarea firmei patronate de Iosif Pazuric. „Fiecare instituţie ce face parte din CAT contribuie la partea de autorizare, dar decizia finală este a noastră, a Agenţiei. Iar cine vrea să ne conteste, contestă decizia Agenţiei”, arată directoarea Calapod, care nu s-a deplasat, încă, la ferma de porci din Ioşia. Până acum, acolo au fost doar doi trimişi ai Agenţiei de Mediu.
Universitari pentru Nutripork
Interesant, Nutripork şi-a găsit ca evaluator o firmă din Oradea – SC Acormed SRL – unde activează tocmai două cadre didactice de la Facultatea de Mediu din Oradea! Adică o firmă care se ocupă cu asigurarea suportului necesar pentru afacerile unde este nevoie de suport profesionist în obţinerea acordului de mediu. „Doamnele Mintaş (Olimpia – n.red.) şi Vicaş (Gabriela – n.red.) au făcut dosarul pentru titularul aplicant (Nutripork – n.red.)”, ne transmite directorul APM, Adriana Calapod. Conform consultantului Acormed SRL, Nutripork întruneşte condiţiile necesare pentru ferma din Ioşia, confirmă şefa APM Bihor. Chit că orădenii care trăiesc în cele mai aglomerate cartiere din municipiu ar putea jura că pute tot mai tare…
Citiți principiile noastre de moderare aici!