Instanțele orădene dau dovadă uneori de indulgență. Luni a răzbătut în presa bihoreană o sentință hilară dată de Curtea de Apel Oradea pe 13 septembrie în cazul finanțistului Adrian Jude. Astfel, Curtea de Apel a casat condamnările decise de instanțele inferioare, aplicându-i lui Jude doar o amendă după ce a provocat un accident rutier și a refuzat recoltarea de probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei pe motiv că „în copilărie a fost traumatizat de reocltarea sângelui din venă”. Curtea a motivat sentința arătând că Jude „este încadrat în muncă, fiind inspector la DGFP Bihor” dar și că faptele cu suspiciuni de alcoolemie s-au consumat noaptea, când traficul rutier e mai redus…
Iar marți a venit rândul Judecătoriei Oradea să decidă eliberarea escrocului notoriu Claudiu Petru Postoveanu, care e liber fiindcă a făcut apel la ultima sa condamnare la zece ani de închisoare și despăgubiri de sute de mii de lei către mai multe firme înșelate.
Poliţiştii anti-fraudă l-au reţinut luni în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al I.P.J. Bihor pe Claudiu Petru Postoveanu (36 ani), cercetat din nou pentru înşelăciune.
Postoveanu este acuzat acum că, în perioada septembrie – noiembrie 2008, respectiv septembrie – octombrie 2011, a indus şi menţinut în eroare reprezentanţii a cinci firme din Oradea, Bucureşti şi Aleşd, cu care a încheiat şi derulat diverse contracte de vânzare – cumpărare şi prestări servicii.
„Cel în cauză este suspectat că s-ar fi prezentat la sediul firmelor păgubite în numele a două societăţi cu sediul în Oradea şi ar fi achiziţionat de la acestea diverse produse, precum anvelope, cabluri, instalaţii sanitare şi altele, pentru achitarea cărora a înmânat file CEC care au fost refuzate la plată, precum şi ordine de plată care atestau, în mod nereal, faptul că a fost achitată contravaloarea achiziţiilor. Prejudiciul total provocat celor cinci societăţi comerciale păgubite este de 108.933 lei”, a informat marţi Biroul de Presă al Poliţiei Bihor.
Eliberat marţi
Însă, Judecătoria Oradea a respins marţi propunerea de arestare preventivă, considerând că recidivistul nu prezintă pericol public. Nemulţumiţi de decizia Judecătoriei, procurorii au atacat-o deja la Tribunalul Bihor.
Anchetatorii susţin că bărbatul reprezintă un pericol social în contextul în care începând din 2000 a fost condamnat pentru înşelăciuni în mai multe oraşe din Transilvania, iar în prezent este judecat la Oradea pentru alte fapte similare comise atât în paguba unor firme cât şi a unor persoane fizice.
Iertat și în 2007
De altfel, Jurnal Bihorean i-a urmărit cariera infracţională, la sesizarea unor persoane care ni s-au plâns că le-a lămurit să ia credite bancare pentru el, Postoveanu promiţând solemn în schimb că le va achita ratele.
Apoi am notat că în 2000, Postoveanu a înşelat copii din şcoala „Dacia” din Oradea unde învăţau şi fiicele concubinei sale. Postoveanu a strâns bani de excursie în Moldova de la 100 de elevi şi profesori fără a avea de gând să o organizeze. Pentru această faptă a fost condamnat de Judecătoria Oradea pe 4 aprilie 2007, la cinci ani şi şase luni de închisoare cu executare. Însă pe 7 decembrie 2007, după doar câteva luni de detenție, Judecătoria Oradea i-a acceptat cererea de eliberare condiţionată.
10 ani închisoare
Iar pe 14 iunie 2011, Tribunalul Bihor a contopit diverse pedepse pentru o serie de înşelăciuni comerciale, condamnându-l în final pe Postoveanu la 10 ani de închisoare cu executare.
Totodată, Tribunalul i-a obligat pe inculpaţii Postoveanu şi Ionel Noja să achite daune morale la firmele înşelate: 153.115 lei la SC Beani Com srl Biharia, 27.240 lei la SC Nero Com Prod srl Salonta, 80.850 lei la SC Emina Electric srl Oradea şi 41.270 lei către SC Sanflorisa Comimpex srl Oradea.
Însă la apel, Curtea de Apel Oradea a acceptat pe 13 octombrie cererea de amânare formulată de Postoveanu, stabilind un nou termen de judecată pe 8 decembrie.
Iar până la o sentinţă definitivă, Postoveanu e liber să facă ceea ce ştie el cel mai bine.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!