O operaţie unică în ţară, pentru salvarea unui pacient din Cluj, cu cancer oro-faringian, a avut loc la Spitalul Pelican din Oradea.
De la Cluj la Oradea. Peste 8.500 de operaţii
Pacientul are 64 de ani şi e din Cluj-Napoca. S-a trezit cu o umflătură în zona gâtului şi a început să îşi facă investigaţii în oraşul lui. După mai multe teste, a reieşit că are o tumoră malignă, iar familia pacientului a căutat soluţii salvatoare.
A fost cât pe ce să înceapă crudul tratament de chimio- şi radioterapie, când familia i-a recomandat să meargă la consult la dr. Teofil Lung, fostul şef al Clinicii Maxilo-Faciale din Cluj-Napoca. „Când ne-au zis fetele, mi-am amintit că pe domnul profesor Lung l-am mai văzut la unele emisiuni de la televizor”, a declarat pentru JB&Bihon soţia clujeanului.
Dr. Teofil Lung, cu o carieră de invidiat (peste 8.500 de intervenţii chirurgicale la cap şi gât, multe în premieră peste granițele țării), a declarat că bolnavul avea o formaţiune tumorală mare şi avansată, dar fără metastaze la distanţă. Clujeanul avea dureri la înghiţire, avea tulburări în vorbire, miros urât al respiraţiei şi abia îşi putea deschide gura, motiv pentru care consuma, de câteva luni, doar lichide. În urma unei biopsii, diagnosticul pus a fost: carcinom scuamos (cancer) al faringelui şi bazei limbii (porţiunea verticală a limbii, ce contribuie la înghiţire).
Soţia pacientului ne-a spus că profesorul Lung le-a expus variantele de tratament posibile (de radio-chimioterapie, respectiv operaţie) şi a ales intervenţia chirurgicală radicală, cu reconstrucţia limbii.
Prof. Lung a explicat că la bolnavii cu tumori mari, tratamentul cu radio şi chimioterapie este ineficient, soluţia salvatoare fiind operaţia radicală.
Operaţie de opt ore
Operaţia a avut loc joi, 11 octombrie, a durat opt ore şi a fost efectuată pe etape. Întâi a fost realizată rezecţia chirurgicală a tumorii în totalitate, suprafaţa extirpată din cavitatea bucală fiind de circa 16/13 cm. S-a efectuat rezecţia chirurgicală a blocului ganglionar şi apoi reconstrucţia faringelui cu un lambou din mușchiul pectoral mare.
Intervenţia chirurgicală condusă de medicul clujean Teofil Lung a fost realizată cu o echipă medicală formată din dr. Andrei Ţenț (care activeaza la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea si in Spitalul Judetean Cluj-Napoca, medic specialist in chirurgie oro-maxilo-facială), dr. Mihai Pantor (asist. univ. medic specialist, chirurg oro-maxilo-facial), dr. Rodica Gilău (medic primar Anestezie – Terapie Intensivă) şi asistentele Ioana Pop şi Marinela Coleniac.
Cel mai periculos moment din timpul operaţiei a fost cel al disecţiei şi salvării arterei carotide interne, dar echipa operatorie a reuşit cu brio să execute această procedură extrem de delicată.
Reconstrucţia ţesuturilor extirpate s-a realizat cu un lambou din muşchiul marelui pectoral, a relatat prof. Lung.
Pacientul s-a externat câteva zile mai târziu şi acum e în afara oricărui pericol, urmând a fi supravegheat, investigat şi monitorizat în următorii cinci – şase ani, când cancerul poate fi declarat vindecat.
Operaţie rară
Profesorul clujean susţine, în baza vastei sale experienţe medicale, că operaţia radicală de extirpare a tumorilor la cap şi gât are o rată de succes de 100% dacă se efectuează în stadii incipiente, iar raritatea acestui tip de intervenţie chirurgicală este dată de „utilizarea tot mai mult a terapiilor invazive de chimioterapie şi radioterapie, dar şi de lipsa asumării profesionale din partea multor specialişti din chirurgia capului şi gâtului”, sau de intervenţii chirurgicale similare realizate în mod incomplet (ceea ce a dus la apariţia recidivelor şi a deceselor, motiv pentru care mulţi oameni şi-au pierdut încrederea în actul chirurgical de acest tip).
Citiți principiile noastre de moderare aici!