Consilierii locali au fost convocaţi, joi, în şedinţă extraordinară, pentru a aproba valorile de execuţie pentru lucrările care mai trebuie făcute la campusul Colegiului Naţional Partenie Cosma. Odată aprobate, cifrele urmează să fie înscrise într-o cerere de finanţare adresată ADR Nord-Vest. Consilierii locali au votat în unanimitate proiectul executivului local, fără a pune în discuţie diferenţa de câteva milioane dintre costul contractat pentru lucrare cu executantul – Selina SA, şi aşa numitul „preţ ferm”.
Cifre
Contractul pentru campus s-a semnat în 2008, între Administraţia Imobiliară Oradea şi Selina SRL, pe valoarea totală de 31.362.412,10 lei fără TVA. Din acesta, s-au realizat aproximativ 20% din lucrări. Diferenţa între momentele 2008 şi 2014 constă în preţul agreat.
Primăria a semnat, luna trecută, un act adiţional cu Selina, pentru ajustarea preţului la diferenţa de lucrări. Calculat iniţial la 24,8 milioane de lei, fără TVA, costul lucrărilor nenefectuate saltă cu 2,8 milioane doar din aşa numita ajustare, ajungând la 27,6 milioane de lei. Ca o formalitate, actul adiţional modifică şi preţul total al lucrării, aducându-l la 34,3 milioane lei, fără TVA. Actul a fost semnat de Beniamin Rus, din partea Selina, şi de primarul Ilie Bolojan plus directorii Marius Moş şi Eduard Florea, din partea Primăriei.
„Contractul iniţial conţinea prevederea actualizării la inflaţie la fiecare situaţie de lucrări. Ce a rămas de plătit ar fi urmat să fie actualizat la inflaţie la fiecare decontare, numai că ajustarea ar fi plătit-o Primăria. Prin acceptarea acestui preţ ferm, costul nu mai poate fi modificat”, spune Marius Moş, şeful Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională. În esenţă, acesta spune că diferenţa de plată tot ar fi trebuit plătită, numai că sarcina cădea pe oraş, în absenţa acestui act adiţional.
Pe banii oraşului
Lucrarea a început, în 2008, cu sprijin de la stat. După o finanţare foarte sumară, Guvernul a refuzat să mai contribuie. Corpul de clădire funcţional a fost terminat pe banii oraşului. Acum, în contul unei modificări în acordarea finanţărilor pentru educaţie, sunt şanse ca întreg proiectul campusului şcolar să fie pus în aplicare, pe bani europeni. „Se acordă finanţare şi pentru lucrările care au contracte încheiate, începute dar nefinalizate”, spune viceprimarul Mircea Mălan. Banii ar putea veni prin POR – Infrastructura Eucaţională. Proiectul „Campus Şcolar – Calificare profesională în Oradea pentru mediul economic din Bihor” a trecut de primul pas – verificarea administrativă a dosarului de achiziţie publică şi a fost declarat conform, deci poate trece în etapa următoare. În termen de 10 zile, până în 13 mai, trebuie depusă cererea de finanţare.
Octombrie, 2015
Lucrările din campus constau în construirea clădirilor pentru şcoală – Corpul A cuprinde 16 clase, 3 laboratoare, cabinete şi spaţii anexe pentru directorat, Corpul B cuprinde 8 clase, bibliotecă cu sală de lectură, un laborator, două cabinete, un internat de 300 de locuri, cantina şi clubul, garsoniere pentru profesori, ateliere şcolare, sala de sport, baza sportivă şi un punct termic. Actual adiţional prevede şi un nou termen de finalizare a campusului – 31.10.2015.
După aprobarea cererii de finanțare pentru restul lucrărilor neexecutate, Ministerul Dezvoltării ar urma să finanțeze valoarea lucrărilor rămase de executat, cu o contribuție de 2% din partea oraşului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!