„Trag şi cu ochii închişi în vârful acului”, a mărturisit miercuri, la Oradea, campionul olimpic la proba de puşcă aer comprimat Londra 2012, Alin Moldoveanu. Acesta s-a întâlnit cu studenţii Facultăţii de Geografie, Turism şi Sport care au vrut să afle secretele care se ascund în spatele unei medalii olimpice. Întâlnirea a fost organizată de preşedintele Clubului Sportiv Universitar Oradea, profesorul Iacob Hanţiu şi de decanul Facultăţii de Geografie, Turism şi Sport, Alexandru Ilieş. Printre cei care au ţinut să participe la întâlnirea cu campionul olimpic s-au aflat multipla campioană la gimnastică ritmică Andrada Anton, antrenoarea de fitness Dana Cristea, lectorul Anca Sabău, antrenor la secţia de gimnastică.
Organizatorii evenimentului au ţinut să spună că vor încerca să organizeze astfel de întâlniri, măcar o dată pe an şi aceasta fiindcă un campion olimpic nu se naşte în fiecare zi. Alin Moldoveanu a venit la Oradea la Memorialul „Ioan Stănescu”, organizat de CSU şi a optat să rămână până vineri la recuperare în Băile Felix. Până vineri, începând cu orele 10:30 poate fi întâlnit în poligonul CSU, unde se antrenează. „Sper că aţi venit din curiozitate şi nu din constrângere, sunt onorat că sunt aici, eu practic tirul din plăcere, pot să spun că e o provocare continuă şi niciodată nu e suficient oricât de mult te-ai antrena. Nu ai garanţia că următoarea tragere va fi la fel de bună. Vă invit să puneţi mâna pe o puşcă”, a fost îndemnul campionului.
Chiar dacă Londra i-a adus titlul olimpic, Alin Moldoveanu a fost mai impresionat de organizarea Jocurilor Olimpice de la Beijing, acolo unde doar cinci zecimi l-au despărţit de podium. „Probabil şi din cauza arhitecturii stadionului, la intrare am simţit toată presiunea publicului în stomac, mi s-a zburlit părul pe mine. Chinezii au o capacitate extraordinară de organizare”, a spus campionul olimpic de la Londra.
Control absolut
Povestea campionului a început când avea 14 ani, într-o sală de sport din Focşani. „A venit un profesor, eram la ora de sport, nu prea lipseam de la şcoală. Ne-a întrebat care vrem să tragem cu puşca. Am mers mai mulţi, am tras, am rămas din ce în ce mai puţini, am participat la competiţii, s-a îngroşat gluma, au apărut rezultatele, nu a mai fost cale de întoarcere”, spune Alin Moldoveanu. El a mărturisit că a avut momente şi mai puţin plăcute, când a vrut să renunţe, dar important este „să îţi găseşti motoarele să te propulseze”. În spatele unei medalii olimpice se află antrenamente întinse pe parcursul a şase zile din săptămână, care ajung şi la „o zi lumină 0” şi care constă în pregătire fizică, dar şi în antrenament psihologic. De altfel, pe lângă sport, Alin Modoveanu este şi absolvent a unei Facultăţi de psihologie şi a uneia de drept. Spune că nu a avut niciodată intenţia de a renunţa la studii „fiindcă am renunţat la altceva”. De exemplu „alcool nu beau niciodată, nu pierd nicio noapte”. „Tirul e un mod de viaţă, odihna este primordială. Nu am simţit că renunţ la ceva. Totul e natural. Vorba antrenorului meu :«Cât timp faci ceva din plăcere, eşti tot timpul în concediu »”, consideră trăgătorul de elită. Lupta cea mare a unui sportiv care practică tirul este aceea de a reuşi să deţină controlul asupra propriului corp. Pentru aceasta, Alin Moldoveanu practică tehnica de relaxare Schultz, care îi permite să-şi relaxeze corpul în mod conştient, nu doar în somn.
„Să-ţi cunoşti corpul şi modul de reacţie este un proces lung, de durată, nu doar de-a lungul a câteva şedinţe de pregătire. Cred că psihologul care îl pregăteşte pe un anume sportiv este ideal să fi practicat acel sport. Aceasta spun din experienţa personală, fiindcă am lucrat cu alţi psihologi care îmi spuneau o mulţime de lucruri care nu aveau nici o legătură cu acest sport, care îţi folosesc în viaţă, dar nu în astfel de competiţii”, a declarat campionul olimpic. Când trebuie să tragi de la zece metri într-un punct de 0,5 mm, 60 de focuri şi respiraţia poate să provoace o greşeală unghiulară, cât se poate vorbi despre noroc în acest sport? „Noroc… doar în măsura în care să se suprapună o pregătire maximă cu vârful de formă în timpul concursului”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!