Olimpiada Națională de Fizică (ONF) a ajuns la final. Peste 400 de elevi din clasele VI-XII din toată țara s-au întrecut la Oradea, între 6 și 10 aprilie. Subiectele, baremele de corectare și rezultatele au fost afișate pe site-ul competiției: onf-2023.ro.
[eadvert]
Luni, 10 aprilie, la Teatrul „Regina Maria” din Oradea, elevii care au obținut locuri și mențiuni au fost premiați. După-amiază ei au plecat spre case, revenind la vacanță. Ministerul Educației a oferit premiul I, II, III și mențiuni, în vreme ce Societatea Română de Fizică a oferit medalii de aur, argint și bronz și diplome de onoare.
Elevii au susținut vineri, 7 aprilie, o probă practică, sâmbătă pe cea teoretică şi duminică, 9 aprilie, o probă de baraj. La probele practice, pe clase, participanții au avut de realizat machete mecanice pe care să le folosească pentru măsurători și cu care să probeze diferite teorii fizice.
Fiecare subiect de la proba practică a conținut două experimente, la care tinerii au avut de trecut observațiile făcute.
Elevii de clasa a VI-a au avut de făcut un pendul gravitațional cu materialele puse la dispoziție căruia să-i măsoare oscilațiile într-un tabel. Totodată, ei au trebuit să determine diametrul unui bețișor.
La clasa a VII-a, primul subiect a fost despre „determinarea randamentului planului înclinat și a coeficientului de frecare la alunecare dintre un corp solid și o suprafață de lemn”. Al doilea subiect a fost „determinarea densității unui șurub metalic”, cu ajutorul unui flacon cu capac din material plastic, un vas cu apă, un cântar electronic (masa maximă 500 g, precizia de cântărire 0,1 g) și hârtie absorbantă. Elevii de clasa a VIII-a au avut de lucrat pe marginea coeficienților termici la un subiect și, despre densități, la celălalt subiect.
La liceu, printre temele de pe subiectele de la proba practică s-au numărat „determinarea coeficientului de frecare la alunecare dintre un corp şi o suprafaţă înclinată prin utilizarea cronometrului” și „determinarea coeficientului de frecare la alunecare dintre un corp şi o suprafaţă înclinată urmată de o suprafaţă orizontală din acelaşi material” – la clasa a IX-a.
La clasa a X-a, unul dintre subiecte a fost să analizeze ”câteva fenomene care apar la nivelul zonei de contact dintre un fir inextensibil și suprafața exterioară a unui cilindru metalic, fixat cu axul pe direcție orizontală”. Pentru cei de clasa a XI-a, primul subiect a fost despre oscilatori cuplați. La clasa a XII-a, elevii au avut de lucrat cu magneți și tije metalice, trebuind să măsoare diferite forțe de interacțiune.
Pe site-ul olimpiadei este notat că elevii și profesorii însoțitori au fost cazați la hoteluri de două stele din Oradea, în vreme ce responsabilii din comisiile de examen au fost cazați la alte două hoteluri, de trei și patru stele.
Trimite articolul
XFelicitari si la mai mare. Multa bafta in continuare.