Bihorul este campion la atragerea de fonduri europene prin programul Interreg V-A România-Ungaria 2014-2020. Este concluzia celei de-a V-a întâlniri a comitetului de monitorizare care a avut loc săptămâna trecută la Debrețin.
Este vorba despre proiecte depuse de autoritățile locale, instituțiile publice și organizațiile și asociațiile civile din Bihor. Cine sunt aplicanții care au reușit să obțină cele mai mari punctaje? Conform președintelui Pasztor Sandor, participant la discuții, este vorba despre Asociația Zona Metropolitană Oradea, Asociația pentru Promovarea Afacerilor în România în parteneriat cu comuna Diosig, Asociația Sartiss pentru Medicină de Urgență și Salvări în Situații Speciale, despre administrațiile locale din: Lugașu de Jos, Salonta, Sălacea, Sînmartin, despre Episcopia Romano-Catolică în parteneriat cu Universitatea „Sf. Ștefan” din Ungaria și Consiliul Județean, cu partenerii Primăria Vadu Crișului, Primăria Kӧrӧsszegapáti și cu Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor.
Bihorul se află, după sumele atrase, pe primul loc în topul județelor din România și Ungaria, care au accesat astfel de fonduri: Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare/Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés, Csongrád.
„Tot prin programul Interreg România – Ungaria, Primăria Salonta, Primăria comunei Mădăras și Primăria Sarkad sunt parteneri în proiectul care vizează dezvoltarea pistei de biciclete, iar Primăriile Aleșd, Marghita, Vadu Crișului, Șinteu, Cetariu au depus proiecte eligibile. Prefectura Bihor și Inspectoratul de Poliție Bihor, ONG-uri din Buduslău și Cheț, dar și Universitatea Oradea și Agenția de Management al Destinației au depus proiecte admise spre finanțare. Bihorul a depus cele mai multe proiecte; sunt proiecte de succes, cu viziune, care vor contribui la dezvoltarea județului”, consideră președintele Pasztor.
14 milioane de euro vin în Bihor pentru proiecte strategice, pe Sănătate și cel destinat Muzeului Țării Crișurilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!