„Campionatul bihorean al curățeniei” a atras 94 de primării, din totalul celor 100 eligibile, și însumează 184 de acțiuni de ecologizare, înregistrate pe site-ul https://ecolectbihor.ro/calendar-campanii/. „Sunt cu siguranță și alte acțiuni care nu au fost înscrise aici”, a declarat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, coordonatorul campaniei „Luna curățeniei în Bihor”. „Numărul mare de acțiuni ne arată că proiectul se derulează în condiții bune”, a continuat sursa citată. „EcoProvocarea”, a doua componentă a campaniei, a mobilizat 126 de EcoCluburi din școlile din județ și aproximativ 8400 de copii. „Nu numai că s-au înscris atât de mulți copii, dar îi vedem zilnic în mai multe acțiuni și în Oradea și prin județ, unde copiii participă împreună cu dascălii, cu primarii și reprezenanți ai unor companii locale, la acțiuni de ecologizare,” a subliniat Mălan.
Elevi voluntari
Toate școlile din județ se pot înscrie în concursul „EcoProvocarea”. „Elevii trebuie să participe la două acțiuni de igienizare, profesorii coordonatori îi înscriu în concurs, iar A.D.I. Ecolect Group va organiza o tragere la sorți. 3 elevi vor fi desemnați câștigători în fiecare zonă din județ (21 în total). Fiecare elev extras va câștiga un voucher de 500 de lei de la DECATHLON și, în plus, un voucher de 1 000 de lei de la DECATHLON pentru comunitate de elevi voluntari din care face parte, pe principiul unul pentru toți, toți pentru unul”, a transmis CJ Bihor.
În ceea ce privește concursul „Campionatul bihorean al curățeniei”, acesta se desfășoară în toate cele șase zone de operare din județul Bihor în care A.D.I. Ecolect Group implementează Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor – SMID. Oradea nu participă la acest concurs. În fiecare din cele 6 zone vor fi acordate câte 3 premii: Locul I: 100.000 de lei, Locul II: 50.000 lei, Locul III: 30.000 lei. Sumele obținute de câștigători vor fi folosite pentru realizarea unor proiecte de mediu care se adresează și copiilor (parcuri, locuri de joacă, etc.).
Potrivit CJ Bihor, în realizarea clasamentului și în desemnarea câștigătorului va conta cantitatea totală de deșeuri colectată de un oraș sau comună, cantitate care va fi împărțită la numărul de locuitori din fiecare U.A.T. Rezultatele vor fi validate de un juriu.
Curăță județul și promovează turismul
Începând de luni, până la finalul campaniei „Luna curățeniei în Bihor”, zilnic între 9:00 – 13:00, ascultătorii Radio Transilvania pot răspunde, prin SMS, la o întrebare despre campanie și, prin tragere la sorți, va fi desemnat câștigătorul unui sejur la o pensiune din județ. „Acordăm bihorenilor posibilitatea de a câștiga un sejur complet, pentru două persoane, cu cazare și masă incluse, la o pensiune din Bihor”, a declarat Mircea Mălan. Pensiunile partenere sunt: Cabana Cetățile Ponorului, Roșia, Belement și Muma Codrului. „În fiecare zi vom avea un câștigător. Vrem să sprijinim astfel și promovarea componentei de turism din județ”, a precizat vicele CJ Bihor.
În cadrul concursului „Campionatul bihorean al curățeniei” vor fi luate în calcul următoarele 5 tipuri de deșeuri (colectate de la gospodării și din cadrul campaniilor de igienizare):
1. Plastic/metal – sacul galben;
2. Hârtie/carton – sacul alabastru;
3. Sticlă
4. DEEE (Deșeuri de Echipamente Electrice și Electronice)
5. Deșeuri voluminoase (mobilă, saltele, etc. – cauciucurile nu vor fi luate în calcul).
Citiți principiile noastre de moderare aici!