Reprezentând Clubul Maks Oradea, Gergő Rákóczi a condus două atelaje şi a reuşit să câştige primele două poziţii la: dresaj, maraton, şi obstacole. Gergő Rákóczi a condus două atelaje şi a reuşit să câştige primele două poziţii la dresaj, la maraton, respectiv la obstacole. Gergő Rákóczi este antrenorul atelajelor de la Herghelia Sâmbăta de Jos, cea mai mare crescătorie de cai lipiţani din lume, iar la cea de-a doua etapă a Campionatului Naţional de Atelaje de la Beclean a ocupat primele două poziţii din concurs, astfel că ne reprezenta România la Mondiale de atelaje cu doi cai. Unul dintre caii pe care i-a condus la Beclean a fost Cobra, un cal cu o poveste impresionantă mărturisită pentru timponline.
E povestea unui cal lipiţan din linia Conversano, care are 14 ani, o participare la mondiale de atelaje din Franţa şi care acuma a câştigat detaşat, la 10 puncte distanţă, proba de dresaj de la Beclean. Cobra era să ajungă la abator. A fost vândut de Ludovic Rakoczi, tatăl lui Gergo, omul de la care campionul a moştenit dragostea pentru cai, chiar după Mondialele din Franţa. Cobra şi perechea lui au fost vânduţi cu 80.000 de euro. Fiindcă a picat pe mâini nepricepute, Cobra a fost la un pas să ajungă la abator. A fost răscumpărat de Ludovic Rakoczi pentru 2000 de euro. Bihoreanul, o adevărată enciclopedie în domeniul creşterii cailor, a explicat pentru ziarul din Bistriţa, abilităţile calului Cobra prin prisma faptului că rasa Lipiţan are opt linii de creştere. Una dintre acestea este Conversano – de origine din Neapoli, Cobra aparţine liniei Conversano. Tocmai de aceea se numeşte Cobra, aceasta fiind una dintre cutumele la Lipiţani: numele trebuie să înceapă cu litera liniei din care provine. Ludovic Rakoczi a explicat şi simbolurile care pot fi descifrate pe Cobra: un C de la Conversano, numărul 29 de la tatăl lui şi un semn al mamei, un cerc cu o săgeată de la Maestoso şi un număr de mânz, semnificând anul în care s-a născut.
Ludovic Rakoczi a fost parlamentar şi a concurat, la rândul său în sportul ecvestru. A format un echipaj cu fiica sa şi spune că, în ciuda faptului că e un sport costisitor, oferă o recunoaştere morală. În lumea aristocrată, a calului, proprietarii de atelaje sunt cotaţi ca oameni cu stabilitate financiară.
Citiți principiile noastre de moderare aici!