Despre dramele din spatele medaliilor de aur va veni la Oradea să vorbească Maria Olaru, multiplă campioană la gimnastică a României. Ea se va întâlni cu publicul orădean în cadrul unei conferinţe intitulate Preţul aurului”, pe care o va susţine joi, 27 iulie, de la ora 18:00, în Parcul Muzeului Țării Crișurilor, Str. Armatei Române, nr. 1/A.
[eadvert]
Conferinţa Mariei Olaru pleacă de la volumul „Preţul aurului. Sinceritate incomodă. Memoriile unei campioane olimpice”, lansat în 2016 şi apărut la Editura Vremea. Un volum controversat, care a dat curajul şi altor gimnaste să reclame abuzurile din sălile de gimnastică.
„Un copil povesteste scandalurile din casă, gelozia, bătăile, sinuciderea tatalui în care este implicată o jucărie, episoadele de beţie ale mamei şi vorbeşte despre iubirea lor, dupa care a tânjit şi pe care, deseori, a simţit-o. Un copil ajunge în sala de gimnastică şi ridică ochii către norocosul şir de antrenori admirand-o si bătând-o. O relaţie tandră şi nepermisă”, scrie jurnalistul Cătălin Tolontan în prefaţa volumului.
Este povestea unui copil, care spune de fapt povestea multor altor copii care s-au confruntat şi se confruntă cu bătaia, pedeapsa, urecheala, „mângâierile”, educaţia cu palma. A ajuns campioană mondială absolută şi campioană olimpică, dar cu ce preţ…
„Cartea e necesară şi insuportabilă. E cartea unui om care nu se victimizează. Îşi cunoaşte valoarea, îşi aminteşte efortul”, scrie Cătălin Tolontan.
Volumul cuprinde şi 16 pagini cu imagini color.
Maria Olaru s-a născut la 4 iunie 1982, la Fălticeni, şi la numai 7 ani a început pregătirea la CSS „Cetate” Deva, la 500 km de casă. În 1998 a devenit campioană europeană cu echipa şi a obţinut locul II la sărituri (Sankt Petersburg). În acelaşi an s-a clasat a doua la individual compus la Goodwill Games (New York). În 1999, la Tianjin, a obţinut titlul de campioană mondială absolută la individual compus, locul I cu echipa şi locul III la sărituri. În 2000, la Olimpiada de la Sydney, a obţinut medalia de aur cu echipa şi de bronz la individual compus.
A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, iar în anul 2000, i-a fost conferit Ordinul National „Serviciul Credincios”, în grad de comandor. După Jocurile Olimpice de la Sydney s-a retras din activitatea competițională, devenind asistent universitar la Universitatea de Vest din Timișoara, iar în 2014 și-a deschis o sala de gimnastică în București.
Împlinise 16 ani.
„Voiam sa confirm încrederea de care începeam să ma bucur în lumea bună a gimnasticii. Asa, o «ţărancă proastă» cum eram alintată. Ce-i drept, nu eram singura gratulată cu acest calificativ — toate se «bucurau» de asemenea nevinovate alintaturi, care ne plăceau de nu ne mai săturam să le auzim… însă mie simţeam că mi se spune olecuţă mai altfel: cu patos, cu naduf, cu dispreţ şi cu multă satisfacţie. Asta mă deranja – tonul. În rest, nu aveam nicio problemă. Ştiam că nu sunt nici ţărancă, nici proastă”, scrie Maria Olaru.
O conferinţă despre sinceritate, eliberare, adevărul din spatele medaliilor, despre teroarea trecutului care i-a marcat Mariei Olaru copilăria şi adolescenţa. Intrarea la eveniment este gratuită.
Citiți principiile noastre de moderare aici!