Ministerul Mediului şi Pădurilor demarează joi, 6 septembrie, ora 11:00, Campania de sensibilizare şi conştientizare a Proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienţi” în Bazinul Hidrografic Crişuri (din care fac parte judeţele Bihor, Arad, Cluj, Sălaj, Hunedoara şi Satu Mare).
Proiect
Experţi de mediu şi reprezentanţi ai Ministerului Mediului vor prezenta proiectul Controlul Poluării cu Nutrienţi şi vor detalia măsuri de protecţie a solului şi apelor în contextual actual.
Vor fi prezenţi reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, APIA, Autoritatea Sanitar Veterinară, DSP, Garda de Mediu, Direcţia pentru Agricultură şi autorităţi locale din judeţele Bihor, Arad, Cluj, Sălaj, Hunedoara şi Satu Mare
„Preocuparea pentru păstrarea surselor de apă este o prioritate în contextul în care peste 1.900 de localităţi din România sunt vulnerabile la poluarea cu nitraţi”, se spune în comunicatul proiectului.
Pe lista localităţilor vulnerabile la poluarea cu nitraţi în Bazinul Hidrografic Crisuri figurează 93 de localităţi din judeţul Bihor si 4 comune din judetul Arad. Si in judeţul Satu Mare două comune sunt considerate zone vulnerabile la poluarea cu nitrati.
În aceste zone fântânile din mediul rural sunt poluate cu substanţe chimice, care s-au infiltrat în pânza freatică din grajdurile sau din fermele oamenilor. Nitraţii sunt periculoşi pentru că apa infestată odată consumată scade rezistenţa generală a organismului, iar sugarii şi copiii pot chiar să moară. Nitraţii pot provoca, de asemenea, avorturi spontane şi infertilitate masculină.
Citiți principiile noastre de moderare aici!