În perioada care urmează, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor va demara o acţiune de informare şi conştientizare cu privire la transformarea muncii nedeclarate în muncă declarată. În acest sens, instituţia va participa la întâlniri cu reprezentanţii firmelor private din județul nostru, în vederea conştientizării şi atragerii unui semnal de alarmă asupra dezavantajelor muncii nedeclarate.
„Manifestând aceeași consecvență în promovarea dialogului și a colaborării între principalele instituții ale județului Bihor și mediul de afaceri bihorean, se doreşte organizarea unei sesiuni de informare şi conştientizare privind reglementările legale în vigoare în domeniul relaţiilor de muncă. Dorim să aducem la cunoştinţa angajatorilor, angajaţilor, studenţilor şi elevilor, precum si a tuturor categoriilor de participanți de pe piaţa muncii, despre riscurile şi dezavantajele la care se expun în cadrul fenomenului muncii fără forme legale”, s-a exprimat Marius Rotar, inspectorul-şef al ITM Bihor.
Obiective
Acţiunea demarată de ITM Bihor are mai multe obiective. În primul rând, se doreşte creşterea gradului de conştientizare a entităţilor care pot avea calitatea de angajator şi folosesc forţă de muncă fără respectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte consecinţele sociale şi economice pe care le produce munca nedeclarată. Pe de altă parte, se vrea creşterea gradului de conştientizare a persoanelor care desfăşoară activitate fără a avea încheiat contract individual de muncă în ceea ce priveşte consecinţele sociale şi economice pe care le produce munca nedeclarată.
ITM Bihor vrea să clarifice unele aspecte în ceea ce priveşte modul de interpretare şi de aplicare a unor prevederi legale în domeniul relaţiilor de muncă şi să stabilească măsurile care se impun, pentru respectarea şi aplicarea corectă a prevederilor legale în vigoare în domeniul relaţiilor de muncă.
Grupul-ţintă este format din entităţile care desfăşoară activitate în domeniile ce înregistrează o incidenţă crescută a muncii nedeclarate (construcţii, exploatarea şi industrializarea lemnului, alimentaţie publică, agricultură, industria textilă, micul comerţ, micii transportatori, panificaţie, industria alimentară şi prestările de servicii), precum şi din categoriile de persoane vulnerabile (persoane cu nivel de educaţie scăzut; persoane din zone izolate sau defavorizate), tineri.
„Munca nedeclarată are efecte negative, pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung, atât pentru individ cât şi pentru societate, precum şi pentru bugetul de stat, existând o relaţie interdependentă între plata contribuţiilor sociale şi impozitelor şi accesul la drepturile de asigurări sociale şi alte măsuri de protecţie socială”, subliniază Marius Rotar.
Consecinţele muncii nedeclarate se reflectă negativ şi în economie, prin distorsionarea mediului concurenţial. Astfel, angajatorii care utilizează munca nedeclarată au mai puţine obligaţii financiare, aflându-se, prin urmare, în concurenţă neloială cu acei angajatori care folosesc toate tipurile de resurse şi depun eforturi reale pentru respectarea obligaţiilor legale ce le revin.
ITM Bihor va intensifica în perioada următoare acţiunile de control privind identificarea şi combaterea muncii nedeclarate, indiferent de domeniul de activitate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!