PadişFest, prima ediţie a unui festival dedicat zonei Padiş, din Parcul Natural Apuseni, va avea loc între 21 şi 23 august, la iniţiativa organizaţiei neguvernamentale Compas, fiind organizat în parteneriat cu administraţia parcului.
Până atunci, artizanii festivalului au lansat o campanie de strângere de fonduri pe portalul specializat indiegogo.com, ieri având trei contribuţii în cele nouă zile de la lansare. Sponsorizările se pot face ca şi orice plată online la adresa:
https://www.indiegogo.com/projects/sprijina-padisfest#/story
Iată şi motivaţia expusă pe site:
Suntem un grup de 10 ONG-uri de mediu din Oradea, Cluj şi Albă, care de peste 10 ani susţinem dezvoltarea turismului responsabil în Padiş, sus în inima Parcului Natural Apuseni. Împreună am prevenit distrugerea unei rezervaţii naturale ştiinţifice, am responsabilizat turiştii să îşi strângă gunoaiele şi am atras atenţia unui public tot mai mare.
Totuşi, în Padiş nu există un camping decent, nu există toalete, iar o dezvoltare haotică a zonei riscă să alunge ursul (mascota Parcului), să sece peşterile din cel mai mare platou carstic împădurit din Europa şi să usuce plantele carnivore. Ursul a fost păcălit de vulpe, natura a fost păcălită de lăcomie. Acum e momentul să schimbăm povestea!
În 2015 ne-am unit cu Administraţia Parcului Natural Apuseni ca să încercăm ceva diferit: să atragem sprijinul tinerilor din Oradea, Bihor, Cluj şi Alba. Împreună organizăm PadişFest în august, un festival-campanie care va aduce concerte între brazi şi la Cetăţile Ponorului, teatru pe stânci, artă culinară, tiroliană, escaladă, concursuri de bicicletă, târg de produse tradiţionale şi câte şi mai câte. Vom avea dezbateri cu investitori, oameni din comunităţi şi turişti.
Cu ajutorul vostru vom avea posibilitatea să atragem cât mai mult atenţia presei pentru festivalul-campanie, să oferim un exemplu curat de infrastructură turistică la festival şi să invităm câţiva artişti care să vă relaxeze între brazi şi să vă facă să visaţi la o lume mai verde.
Ce avem nevoie
Avem nevoie de 2.000 de euro pentru închirierea scenei şi a toaletelor ecologice, plata artiştilor, mobilizarea presei, asigurarea salubrizării şi promovarea dinamică a festivalului. Din această sumă, vrem să strângem 1.000 de euro din contribuţiile voastre, mână de la mână, iar 1.000 din partea unor sponsori. Pe lângă aceşti bani, am câştigat deja o finanţare de 26.110 lei de la Fundaţia pentru Parteneriat Miercurea-Ciuc şi MOL România prin programul Spaţii Verzi, componenta Arii Naturale Protejate.
Impactul
PadişFest 2015 e doar începutul. Vrem să organizăm acest festival anual, să creştem mari, iar în restul anului să continuăm campania pentru un turism responsabil în Padiş. Primul target: să cerem constituirea unui camping decent la Padiş, pentru ca noi toţi să mergem în weekenduri cu plăcere acolo.
Cum ne puteţi ajuta?
Furnica – pentru 5 euro vă dăruim un zâmbet. Ştim că furnica duce grăunţe mari în spate, şi furnică de la furnică construim un muşuroi mare.
Albina – pentru 10 euro vă dăruim o sacoşă de pânză PadişFest. Să vă transportaţi mierea cu ea.
Scoica – pentru 20 de euro vă dăruim o sacoşă de pânză PadişFest şi vă scriem numele în piatră, să îl găsească oamenii de ştiinţă peste sute de ani ca o scoică-fosilă.
Fluturele – pentru 30 de euro vă dăruim o sacoşă de pânză PadişFest, vă scriem numele în piatră şi vă dăruim şi un tricou PadişFest, să zburaţi cu culorile Padişului prin lume.
Maimuţa – pentru 50 de euro vă dăruim o sacoşă, numele scris în piatră, un tricou şi 5 intrări gratuite la tiroliană şi escaladă de la Padiş în timpul festivalului.
Gorila – pentru 200 de euro va dăruim o sacosă, numele scris în piatră, un tricou, o lampă frontală şi 20 de intrări gratuite la viitorul parc de aventură Scorbura Motului pe Valea Arieşului.
Elefantul – pentru 500 vă dăruim o sacosă, numele scris în piatră, un tricou şi un weekend surpriză în Munţii Apuseni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!