În perioada decembrie 2017 – aprilie 2018, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor derulează o campanie de informare a angajaţilor şi angajatorilor cu privire la ultimele modificări legislative.
„Prin această campanie se urmărește creşterea gradului de conştientizare a entităţilor care au calitatea de angajator şi folosesc forţă de muncă fără respectarea prevederilor legale, în ceea ce priveşte consecinţele sociale şi economice pe care le produce munca nedeclarată, precum şi clarificarea unor aspecte în ceea ce priveşte modul de interpretare şi de aplicarea prevederilor legale referitoare la registrul general de evidenţă a salariaţilor coform H.G. 905/2017”, transmite Marius Rotar, inspectorul şef al ITM Bihor.
Munca nedeclarată
Munca nedeclarată sau „munca la negru” reprezintă primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, în ziua anterioară începerii activităţii; primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii; primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat sau primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial.
„Munca nedeclarată are efecte negative, pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung, atât pentru individ, care este privat de protecţia pe care i-o acordă legislaţia muncii, cât şi pentru societate, existând o relaţie interdependentă între plata contribuţiilor sociale şi a impozitelor şi accesul la drepturile de asigurări sociale şi alte măsuri de protecţie socială”, subliniază Marius Rotar.
Reprezentanţii ITM Bihor sunt de părere că: „Consecinţele muncii nedeclarate se reflectă negativ şi în economie, prin distorsionarea mediului concurenţial. Astfel, angajatorii care utilizează munca nedeclarată au mai puţine obligaţii financiare, aflându-se, prin urmare, în concurenţă neloială cu acei angajatori care folosesc toate tipurile de resurse şi depun eforturi reale pentru respectarea obligaţiilor legale ce le revin”.
„Munca la negru” se poate manifesta doar cu implicarea celor două părţi, respective angajatorii şi persoanele care desfăşoară activitate. Principala cauză a perpetuării acestui fenomen îl constituie avantajul financiar imediat, obţinut atât de către persoana care desfăşoară activitate, cât şi de către angajator, generat de sustragerea de la plata impozitelor şi a contribuţiilor sociale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!