Grupul ţintă al campaniei îl reprezintă studenţii Facultăţii de Medicină şi Farmacie Oradea, cei ai Universității din Oradea, da şi cetăţenii Municipiului Oradea. Campania este organizată de Asociaţia Studenţilor Farmacişti din Oradea, în parteneriat cu Direcţia de Sănătate Publică Oradea şi Spitalul Pelican. Alţi colaboratori ai acestei campanii sunt: Federaţia Asociaţiilor Studenţilor Farmacişti din România, Societatea Studenţilor în Farmacie Iaşi, Societatea Studenţilor în Farmacie Bucureşti, Organizaţia Studenţilor Farmacişti Craiova, Asociaţia Studenţilor Farmacişti Târgu-Mureş, Liga Studenţilor Farmacişti Timişoara, OrganizatiaStudentilorfarmacisti din Cluj Napoca, Asociaţia Studenţilor Stomatologi Oradea, Asociaţia Studenţilor Medicinişti Oradea, Cadrele didactice ale Facultaţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, Studenţii Facultăţilor de Farmacie din România şi toti cei care vor susţine acest proiect, fie în calitate de partener sau în calitate de sponsor.
Justificare
SIDA (Sindromul Imunodeficienței Dobândite) este una dintre cele mai grave boli din istoria omenirii. „Pacientul zero” al epidemiei a fost descoperit în 1981 în Statele Unite ale Americii, însă specialiștii afirmă că din anii ’70 au existat persoane infectate. De atunci, SIDA a provocat moartea a peste 20 de milioane de oameni din toată lumea. SIDA este provocată de HIV (Virusul Imunodeficienței Umane). Acest virus atacă exact celulele care protejează corpul împotriva infecțiilor. Pe măsură ce numărul acestor celule scade, organismul persoanelor infectate cu HIV (seropozitive) nu se mai poate apăra împotriva bolilor (ex: pneumonie, tuberculoză, meningită). Atunci când organismul unei persoane HIV+ ajunge în stadiul în care nu se mai poate apăra împotriva infecțiilor, se spune că acea persoană suferă de Sindromul Imunodeficienței Dobândite, adică SIDA. Din acest moment, sănătatea persoanei începe să se deterioreze rapid, ducând în final la deces. Medici și cercetători din întraga lume fac eforturi uriașe pentru a descoperi un tratament eficient care să vindece infecția cu HIV. S-au realizat medicamente foarte eficiente, care încetinesc multiplicarea virusului în organism, prelungind viața persoanelor HIV+ și ajutându-le să trăiască normal. În prezent însă nu există nici un vaccin care să protejeze organismul împotriva infecției cu HIVși nici un tratament care să vindece infecția cu HIV sau SIDA. O persoană seropozitivă HIV rămâne infectată toată viața. Cu toate acestea, ea poate părea și se poate simți sănătoasă pentru o perioadă lungă de timp (între 8 și 15 ani), uneori chiar fără să știe că este infectată. Astăzi există medicamente care pot încetini multiplicarea HIV în organism, astfel încât persoana infectată poate duce o viață normală o perioadă îndelungată de timp.
Obiective şi activităţi
Organizatorii se vor ocupa de distribuirea de flyere, materiale promoționale și prezervative în vederea informării populației despre Sindromul Imunodeficienței Dobândite (SIDA), responsabilizarea studenţilor Universităţii din Oradea, şi cetăţenilor Municipiului Oradea asupra riscurilor la care sunt expuse persoanele care au contacte sexuale neprotejate, de promovarea unui stil de viaţă cât mai sănătos, de aducerea unui mic aport la îmbunatăţirea stării generale de sănătate a populaţiei. Distribuirea de flyere, materiale promoționale și prezervative va avea loc atât în incinta Facultății de Medicină și Farmacie din Oradea, Universității din Oradea, campusului univeristar și căminelor studențești, cât și în locațiile cheie ale orașului, cum ar fi strada Republicii, Piaţa Unirii, Piaţa Decebal, Piaţa Rogerius sau Parcul 1 Decembrie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!