Consumul de droguri în rândul adolescenților a explodat în ultima perioadă. O statistică oficială a experților Agenției Naționale Antidrog (ANA) relevă faptul că România este țara europeană cu una dintre cele mai mari creșteri a numărului de consumatori de droguri din ultimii zece ani.
[eadvert]
Pornind de la această realitate, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Bihor, cu acordul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a inițiat o campanie pentru reducerea dependenței de droguri în rândul tinerilor.
Acțiunea se adresează tuturor clinicilor medicale publice sau private, ale căror servicii urmează să fie finanțate prin intermediul Programului Național de Sănătate Mintală.
CAS Bihor se alătură acestui program, în încercarea de a lupta împotriva dependenței de droguri.
Directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bihor, Dorel Dulău, a arătat că foarte mulți copii și adolescenți care frecventează „medii recreaționale” (festivaluri, concerte, cluburi, baruri etc.) sunt consumatori de droguri.
„Constatăm că foarte mulți copii și foarte mulți adolescenți sunt pacienți ai spitalelor de psihiatrie cu astfel de dependențe. La nivelul țării, statisticile Agenției Naționale Antidrog ne arată că există peste 200.000 de consumatori de substanțe psihotrope interzise, consumatori luați în evidență oficial, iar peste 11% din totalul copiilor din România au încercat cel puțin o formă de drog. Ca urmare, îndemnăm pe toate căile ca toți furnizorii de servicii medicale să dezvolte prestarea unor servicii medicale care să ajute atât din punct de vedere psihiatric, psihologic și așa mai departe la scoaterea din această zonă neagră a copiilor cu astfel de adicții”, a spus Dorel Dulău, directorul Casei Județene de Sănătate Bihor.
Sub 11 ani
Potrivit acestuia, numărul persoanelor consumatoare de droguri este în creștere, iar alarmant este faptul că „a scăzut dramatic vârsta celor care se droghează, chiar și sub 11 ani”.
„În anii 2020-2021, s-au observat creșteri ale consumului de cocaină, cocaină crack, amfetamină și metamfetamină. În obiectivul instituției noastre, noi trebuie să asigurăm finanțarea pentru a preveni folosirea unor astfel de droguri și prestarea unor servicii care să ajute la scoaterea copiilor și a pacienților adulți din această zonă de dependență. Bineînțeles că există oficii județene și naționale antidrog care se ocupă și fac diverse statistici privind tipurile de droguri consumate de adolescenți. Noi, din punct de vedere medical, avem astfel de statistici doar printr-o colaborare cu Spitalul de Psihiatrie, actualul Spitalul Județean din Oradea, unde în foile de observație sunt puse diagnosticele”, a precizat Dorel Dulău.
Acesta a subliniat importanța existenței unui serviciu comunitar de reabilitare a persoanelor dependente de alcool și droguri, serviciu care să reprezinte parteneriatul dintre serviciile medicale și cele sociale.
În acest sens, Agenția Națională Antidrog a demarat un program-pilot, tip centru de zi, pentru adulții consumatori de droguri. Acest tip de program își propune prevenirea recăderii și reducerea riscurilor asociate consumului de droguri, menținerea motivației privind reintegrarea socială a beneficiarilor, prin asigurarea pe timpul zilei a unor activități de educație, recreere-socializare, consiliere a deprinderilor de viață independentă, orientare profesională etc.
Trimite articolul
XNu mentioneaza nicaieri in articol nimic despre iarba, totusi ati ales sa o puneti in prim plan cu un titlu menit de a speria babele din sat .Lucru care atesta cat de inculta si nepregatita este aceasa Crina Dobocan care probabil se grabea sa acopere norma sa de birou. Ca si fumator de iarba inrait tin sa va anunt ca dependenta de iarba e asemanatoare cu cea de cafea, nesemnificativa, in schimb are atatea beneficii medicinale si recreationale de oferit, nu va puteti inchipui, iar singurul mod in care poti sa mori de la cannabis e daca iti aruca cineva in cap un sac de 50 de kilograme de la etajul 6. Toate tariile dezvoltate beneficiaza de acest dar de la Dumnezeu, pentru cei care cred, findca in special ajuta la creativitate, o calitate de care acest articol si doamna Corina duce mare lipsa, mai ajuta si la abilitatea de a rezolva probleme si gasirea solutiilor. Sunt fumator de jumate de viata si in ultima vreme am calatorit prin multe orase din NV tarii, inclusiv Bihor si tin sa va anunt ca iarba in NV Romaniei nu mai este de aproximativ 3 ani de zile si ce se gaseste e canepa, mai bine zis CBD, care nu ofera nici un efect psihoactiv, estetic si olfactic e identic cu cannabisul, asa zis THC care acopera contactorii neuronilor si ofera un efect psihoactiv si euforic asemanator cu ameteala unui om care a alergat pentru un timp mai indelungat. Asa ca oameni buni nu mai speriati oamenii cu vrajeli de speriat babe, fie ca se legalizeaza cannabisul peste 20 de ani sau ca se legalizeaza maine, tot se va intampla mai devreme sau mai tarziu.