Activităţile de campanie în fiecare oraş au fost atât „in door” cât şi „out door”. S-au desfăşutrat conferinţe de presă în fiecare din cele trei oraşe, discuţii cu publicul în locurile cele mai frecventate din oraşe şi ceremonii cu lumină în memoria Donatorilor – Îngeri.
La coferinţa de presă de miercuri din Oradea, au participat mai multe persoane publice din municipiu, dornice să susţină cu propriile forţe această campanie, printre care dr. Claudia Cladovan, manager al Spitalului Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu sau prodecanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie Oradea, dr. Annamaria Pallag.
Aflată de asemenea la discuţii, deputatul Florica Cherecheş a luat cuvântul spunând că una dintre devizele ei este: „fă altora ce ai vrea sa ți se facă ție”, iar la sfârşitul acestei campanii se va înscrie imediat pe lista donatoritor de organe. Deputatul a mai spus că va face acest gest, pe ideea că nu are niciun rost să pleci din această lume cu organe sănătoase, care ar putea fi bune pentru cineva aflat în suferinţă. De asemenea, deputatul e de părere că cei care au trecut deja prin experienţa unui transplant pot cel mai bine să transmită mesajul (de a fi de acord cu donarea) corect oamenilor. Mesajul a fost susţinut şi de preşedintele ATR, Gheorghe Tache, care a declarat că: transplantaţii sunt motorul viu al acestei activităţi. Cu toate acestea, acești oameni obișnuiți nu reușesc singuri acest lucru, așa că au nevoie de susţinerea unor medici, asociaţii și organizații de profil şi chiar de biserici, care au o mare influenţă asupra oamenilor şi care ar trebui să depăşească prejudecăţile în scopul salvării de vieţi. De asemenea, un susţinător al acestei campanii, dr. Ladislau Ritli, fost ministru al Sănătăţii, a specificat că transplantul nu e numai o problemă medicală și tehnică, ci și o problemă psiho-socială. În urma unui sondaj s-a constatat că numai 20 la sută dintre oameni ar accepta să doneze organe, în schimb 100 la sută din cei intervievaţi ar fi de acord ca viaţa să le fie salvată prin transplant. Aşadar, sarcina celor implicați în această campanie este să scadă diferenţa enormă dintre aceste două procente. Nelipsită de la astfel de activităţi, în care crede cu tărie, Dr. Carmen Pantiş, una dintre persoanele datorită căreia transplantul de organe a cunoscut o creştere uimitoare în România, a ţinut să specifice, încă o dată, că pacientul în moarte cerebrala, este un pacient mort, a cărui inimă încă bate. Aşadar, oamenii trebuie să fie informaţi corect, pentru a reduce îndoielile rudelor posibililor donatori, care trebuie să ştie că moartea cerebrală este ireversibilă.
Legislaţie şi protocol
În altă ordine de idei, oamenii trebuie să cunoască faptul că în România există o legislaţie foarte severă pentru transplant, de asemenea mai există un protocol strict și odată pus acest diagnostic cu siguranță nu mai este cale de întoarcere pentru pacient. Există o evoluție a legislaţiei în acest sens, care a dus la o creștere favorabilă a numărului de transplanturi, s-au deschis mai multe centre de coordonare de transplant, crescând totodată şi numărul coordonatorilor de transplant. Aceştia din urmă nu mai fac muncă voluntară ca şi până acum, ci sunt plătiți pentru asta. În plus, odată cu punerea în funcțiune a Cardurilor de Sănătate, care includ o rubrică în care fiecare individ alege dacă doreşte să fie donator, s-a ivit o ocazie bună ca cetăţenii să se gândească serios la acest aspect, făcând ca această alegere să fie personală, fără a mai trebui să pună familia în dificultatea de a alege la un eventual moment dat. O altă noutate, venită tot la iniţiativa ATR este că, din acest an, 16 iulie a fost declarată ziua Donatorilor din România. Acest lucru a venit în întâmpinarea doleanţelor familiilor care au trecut prin experienţa unui transplant, pentru că legislaţia nu permite ca transplantatul să cunoască donatorul, ATR s-a gândit să declare o zi naţională pentru toţi cei care doresc să-şi comemoreze Donatorii -Îngeri.
Conferinţă naţională
În cadrul acestei campanii, în data de 24 octombrie, la Timişoara va avea loc Conferinţa Naţională „Transplantul, pacientul în stare post transplant şi viaţa cotidiană a acestuia”. Pentru a-şi arăta susţinerea, atât ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, cât şi Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS, au transmis mesaje. Astfel, Bănicioiu consideră că: „activitatea de transplant este esenţială pentru un sistem medical modern. Acordăm o atenţie deosebită pentru această activitate medicală. Acţiunile pe care le-am derulat au permis remunerarea coordonatorilor de transplant, deblocarea de posturi şi creşterea numărului de spitale care să poată efectua operaţii de transplant”. Ministrul consideră că la fel de importantă este conştientizarea importanţei actului de donare, care poate salva astfel vieţi. „Salut iniţiativa Asociaţiei Transplantaţilor din România, care atrage atenţia asupra donării şi aspectelor acesteia, de la aspecte legale la cele care ţin de activitatea de transplant, mai ales că România este pe primul loc în acest an în Europa în ceea ce priveşte creşterea procentului de transplant”, a conchis Nicolae Bănicioiu. Recunoscând implicarea pe care CNAS o are, cu precădere în viaţa post-transplant a pacienţilor, Vasile Ciurchea a spus: „pacienţii care au beneficiat de un transplant în cadrul programului derulat de Ministerul Sănătaţii au primit, practic, dreptul la o nouă viaţă. Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate îi revine misiunea de a asigura tratamentul necesar acestor pacienţi pentru tot restul vieţii, prin intermediul Programului Naţional de Tratament al Stărilor Posttransplant. Faptul că în România a crescut numărul persoanelor care au acces la transplant se oglindeşte şi în numărul tot mai mare de pacienţi incluşi în programul pe care îl derulăm la CNAS. Vreau să asigur pacienţii că acordăm o atenţie deosebită acestui program pentru a asigura continuitatea tratamentelor necesare”, a precizat Vasile Ciurchea. Totodată, la sfârşitul zilei de miercuri, după lăsarea întunericului, câţiva orădeni au aprins lângă Teatru Regina Maria, alături de organizatori, lumânări în memoria Donatorilor – Îngeri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!