Joi a avut loc inaugurarea internatului renovat de la Colegiul Tehnic Traian Vuia, în prezența conducerii școlii și a reprezentanților municipalității. Viceprimarul Florin Birta, directoarea ADLO Alina Silaghi, directoarea școlii – Daniela Vîlceanu și adjuncta Biro Ildiko au participat la conferința de presă.
Momentul e important pentru oraș deoarece administrația Bolojan și-a pus pe blazon tema reabilitării învățământului profesional și dual în Oradea și aducerea acestuia în acord cu cererea pieței de muncă locale.
„Vrem un învățământ profesional de calitate”, a spus vicele, în conferință, în curtea școlii.
De aici și investiția masivă în dotarea colegiilor tehnice cu spații de cazare și ateliere de practică, în baza unor proiecte cu finanțare europeană. La Vuia, investiția este de peste 2 milioane lei.
Internatul e situat chiar în curtea școlii, în zona intrării în campusul dinspre strada Tudor Vladimirescu și are 27 de camere cu câte patru paturi. La parter s-a amenajat spațiul în care funcționează bioblioteca școlii, cabinetul medical cu izolator și baie și trei camere. La fiecare nivel este amenajată o sală de studiu și la etajul a II-alea este și spălătoria, dotată cu mașină de spălat și uscat prin ofertul școlii. Spre marea bucurie a chiriașilor, internatul e dotat cu acces la internet.
Executant al lucrării a fost firma Chintoflor Construct SRL. Proiectul estimat inițial la puțin peste un an s-a prelungit la peste 2 ani, a precizat Lucian Popa, șeful Direcției Patrimoniului Imobiliar din cadrul Primăriei, justificând asta prin stadiul în care se afla internatul la preluare – o clădire îmbâcsită și cu rețele învechite. Popa spune că în contul aceleiași lucrări s-au înlocuit și alte rețele din incinta campusului de la Vuia și s-au asfaltat curțile.
În baza unui alt proiect cu finanțare internațională, în curtea colegiului tehnic se lucrează la reabilitarea și dotarea unui atelier de practică.
Patru în cameră
Astfel, camerele de la Vuia au toaletă proprie și, față de ce era înainte în căminul de la Traian Vuia, totul este înnoit. Dacă anterior erau câte șase paturi sau mai mult pe cameră, acum fiecare încăpere are 4 paturi.
În baza unei colaborări cu Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), care a apelat la agenții economici orădeni, camerele au fost dotate cu mobilier nou nouț.
„Paturile sunt noi, dotate cu lenjerie și saltele noi, dulapurile sunt noi. Spațiul din camere corespunde din punct de vedere igienico-sanitar, suprafața este sufiecientă pentru patru elevi”, a precizat directoarea adjunctă.
Copiii se vor caza din decembrie. Până acum sunt 61 de cereri depuse de copiii care, pe perioada lucrărilor, au fost cazați în alte internate din vecinătate.
Directoarea Daniela Vîlceanu spune că pe perioada iernii este foarte probabil că numărul de copii cazați în internat să crească, odată cu venirea frigului mai puțini vor prefera să facă naveta.
Copiii de la învățământul dual au gratuități – cazarea și masa le sunt asigurate, prin subvenție, de Primărie dar primesc și burse – 200 de lei de la stat și încă cel puțin pe atât, de la firmele unde fac practică. Ceilalți, plătesc cazarea câte 150 lei pe lună.
Cele două directoare spun că Vuia este acum un adevărat campus de învățământ tehnic și apreciază că unitatea de învățământ va deveni tot mai atractivă pentru elevi și familiilor lor datorită dotărilor dar mai ales șanselor pe care le oferă absolvenților – posibilitatea a avea un contract de muncă la finalul studiilor sau, dacă așa doresc, continuarea studiilor dar având soluția de rezervă a unei meserii.
Investițiile Primăriei în colegiu vor continua, astfel că la Vuia vor fi, în final, cinci ateliere dotate cu tehnică de ultimă oră – de lăcătuşerie, de prelucrări mecanice, mecanică auto şi două de electrică.
Conducerea școlii arată că cele mai căutate domenii sunt cele de mecanică auto și de electrică sau de pregătire pentru operator CNC, tocmai datorită salarizării bune a locurilor de muncă pe care le pot primi elevii la absolvire. Cele mai puțin căutate sunt de croitorie, tapițerie sau tâmplărie, tot din rațiuni salariale.
Trimite articolul
XParca ar fii celula la inchisoare 🙂
Si e supraaglomerat.
Trebuia sa puna paturi supraetajate, sa fie siguri ca incap toti.
Primesc pe cheltuiala noastra, a tuturor! bolovan&co nu aduc banii de acasa, tot din impozite!
Nici cum nu e bine pentru romani… ba e mic, ba e aglomerat, ba e din impozitele oamenilor… pana nu s-a vazut absolut nimic din impozitele noastre, nu a fost bai… Filip ce a facut ? Sturza ce a facut? Altii ce or facut ?
Jaful României prin metoda „Al Capone” şi buget „dublu”. Iese la iveală falimentul de ţară după PSD
Din nou va mirosi a clisa si ceapa toata iosia !!!
sper ca acest camin sa ramana pentru elevi. am mai vazut eu camine in care sunt cazati ilegal “si altii” – vezi complexul Regie, in care studentii se bat pe locuri in timp ce altii precum paznicii cluburilor din zona au camere asigurate.
si cazul si mai rau: aducem niste migranti si reducem locul elevilor. totul pe banii nostri. numai sa zica Mutti un cuvant, si se executa toti, de la presedinte la portar, mai ales ca intr-o luna si femeia de servici va fi membra PNL la viteza la care “depesedizeaza” astia tara.