Camerele au fost instalate în Defileul Crișului Repede și supraveghează râul, pe teritoriile comunelor Bulz, Bratca și Șuncuiuș, cu rolul de a-i depista pe cei care poluează Crișul. “Victime” colaterale sunt hoții de lemne și cei care fură nisip și piertriș din Crișul Repede. Și aceștia sunt depistați de camerele video cu proprietăți anti-șoc.
Inițiativa aparține consilierului județean PNL, Sebastian Lascu, care a reușit să-l cointereseze pe președintele Pasztor Sandor, în acest proiect. Consiliul Județean a finanțat proiectul, prin Agenția de Management a Destinației (AMD) Bihor, condusă de Szabo Jozsef și Banto Norbert.
Colaborare între Garda de Mediu și Poliție
Cele 22 de camere video montate în zona râului sunt conectate la internet prin fibră optică (Digi și Vodafone), iar imaginile sunt trimise la firma de securitate Guardia, din Oradea, care le supraveghează 24 de ore din 24. Când observă o activitate ilegală, Guardia Security sesizează Garda de Mediu, care cere spriinul Poliției, pentru identificarea contravenienților sau a infractorilor, după caz.
În acest sens, a fost încheiat un protocol de colaborare între instituțiile implicate.
“Am dorit sa evităm ca primăriile sa își amendeze propriii cetățeni”, spune președintele CJ, Pasztor Sandor, argumentând decizia prin nevoia ca acest proiect de supraveghere a râului să dea roade. Crișul Repede este un râu poluat constant cu cauciuc, flacoane, materiale textile dar și substanțe chimice, alungând turiștii.
Inițiatorul Sebastian Lascu spune că urmează să se facă o curățenie generală, în zonă. “Acest sistem nu are cum să nu funcționeze. Este singura metodă prin care îi putem prinde, cu camere video”, este convins inițiatorul Lascu.
Directorul AMD Bihor, Bántó relatează cum o jurnalistă National Geographic a lăudat Defileul Crișului, dar s-a văzut obligată să menționeze, în articolul său, și mizeria dusă în avale, de râu. “Nu cred că o putem eradica în totalitate, dar dorim să reducem măcar cu 80 – 90%. Sperăm ca turiștii care vor pleca din Defileu vor spune că e frumos, că e curat”, spune Banto, care-și laudă colegii Andrei Resteanu și Porsztner Bela, pentru implicare.
Garda spune că încasează 100% din amenzile date
Comisarul-șef al Gărzii de Mediu, Mihai Togor, consideră supravegherea video ca fiind binevenită și asigură de buna colaborare cu Inspectoratul Județean de Poliție, pentru a păstra Crișul curat. Togor asigură că gradul de încasare a amenzilor de către Gardă este de 100% și spune că în acest an a emis peste 150 de amenzi, ce se apropie la o valoare de aproape 2 milioane de lei.
Amenzile pentru persoane fizice sunt cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei, iar pentru persoane juridice între 20.000 și 40.000 de lei.
“Vom folosi imaginile furnizate de societatea Guardia și vom lua măsurile care se cuvin”, asigură și comisarul de poliție Curta.
Vor camere și în Padiș
Președintele Pásztor spune că vrea să discute și cu Clujul, pentru ca deșeurile să nu vină din amonte. Și ar instala camere video și în alte zone turistice, precum platoul Padiș. “Parțial rezolvăm problema de poluare în amonte de Aleșd. Voi avea o discuție și cu CJ Cluj, pentru a extinde. De acest proiect beneficiază, implicit, Garda forestieră și Apele Române. Vreau să extindem pe zone turistice această concepție. După câteva zeci de amenzi, cred că vom stăvili un anumit tip de comportament. Inclusiv cei care se ocupă cu furtul de lemn și de balast vor plăti”, asigură președintele Consiliului Județean.
Camerele – 122.000, plus costuri lunare
Consiliul Județean a semnat un contract de supraveghere video cu firma Guardia Security, către care plătește lunar 1.800 de lei + TVA. Acestei sume i se adaugă abonamentele pentru internet (RCS&RDS și Vodafone), plata energiei electrice și chiria pentru stâlpii Electrica (12 lei/stâlp/lună), care costă 904 lei + TVA. În total, sistemul de supraveghere costă lunar 2.700 de lei + TVA. Echipamentele au costat 121.953 lei + TVA.
Pásztor a ales Guardia pentru aceste servicii deoarece Serviciul de Protecție și Pază nu este autorizat să supravegheze video. “3 – 6 luni durează această procedură de autorizare, dar noi am ținut neapărat sa pornim proiectul. Contractul este pe 1 an, iar suma este avantajoasă”, spune Pasztor.
Reprezentanții Guardia Security System asigură că vor monitoriza cu prioritate camerele de pe Criș, pentru ca scopul acestui proiect să fie atins: fără poluare pe Criș!
Trimite articolul
XSanyi ce draq faci acolo? nu e de ajuns ca ti-ai bagat picioru in Aeoroportul Oradea si din cauza ta suntem nevoiti sa ii facem bani Ungurilor din Debrecen, te mai bagi si in cris sa infectezi zona ca un sarpe din vremurile lui Adam si Eva.
E un inceput… cu precizarea ca Crisul este poluat si prin afluentii lui…
felicitari ! alfel nu se poate
Ăsta este un lucru cu adevarat benefic peste tot unde se Nenoroceste natura.
pe crisul negru cand se va monta acel cris find mereu tulbure in amonte de Beius si plin de lature din cauza balasteriei de la Tarcaia
iar oferta din bani publici fara licitaite???mai pasztore mai lasa vanatorile si palicile,si mai atinge-ti si atributiile postului in care esti angajat!o sa ajungi ca si Shoni Kiss,adica cercetat si futut pe deasupra!!!
e un inceput bun… dar deja e rau daca trebuie sa pui camere ca sa nu arunca oamenii mizeria lui… iar cu camere nu poti sa le identifici oamenii, numai daca e deja in sistemul lor de baza sau cineva le identifica pe persoana din cauza… asa nici nu cred ca o sa fie o mare ajutor camerele astea din pacate, dar sigur ar fi bine daca nu mai poluam apele noastre ca sunt tare poluate in ziua de azi si cu zilele ce vin o sa fie si mai rau daca nu facem nimic legat de oamenii astea…
Foarte bine.Ar fi necesar sa montati camere si la Coada Lacului.
am inteles, se pun camere dar cat timp vor fi ele functionale? oare chiar se vor lua masuri? cine va mai crede, in ultimii 10 ani cate sanctiuni au fost date de militia locala(ca doar si ei stiu ca se arunca mizerii si sigur au fost si sesizati) si cum crezi ca-i vor identifica pe “delincventii” cu carute/ masini de teren neinmatriculate (zona rurala e plina de astfel de vehicule)? :)))
adica de genul.voi taiati linistiti padurea ca noi va veghem.cine mai crede in asa ceva.mai degraba cred ca vine Mos Craciun.
Avem camere şi în Oradea. După ce vandalizeazã sau / şi îți dă una în cap, vezi o glugă neagră.
Interziceți glugile? Băgați polițiști de noapte sau învârtiți butoane și amenzi video? Că e omologate. Dar rãul nu este legat. El defecheazã în capul nostru fără robocorpi.
togor o scursura umana, lichea a sistemului
incredibil cum s-a infiltrat acest nimeni in garda de mediu