În Cabinetul preşdintelui Tribunalului Bihor s-a semnat vineri protocolul de colaborare între instanţa de judecată şi U.N.M.R. filiala Bihor, Asociaţia Mediatorilor Bihor, Asociaţia Centru de Mediere Oradea, Asociaţia Centru de Mediere Bihor şi Asociaţia Ultrasilvam Bihor.
„Protocolul urmăreşte punerea în aplicare a prevederilor art. 2 din Legea nr. 115/2012 care stabilesc în mod expres că în măsura în care legea nu prevede altfel, părţile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate să participe la şedinţa de informare privind medierea, inclusiv după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente, în vederea soluţionării pe această cale a conflictelor în materie civilă, de familie, în materie penală, precum şi în alte materii, în condiţiile prevăzute de prezenta lege”, a informat purtătorul de cuvânt al Tribunalului, judecătorul Cristian Monenci.
Legea 115/2012 reglementează Instituţia Medierii, ca soluţie de prevenire sau încetare a proceselor prin împăcarea părţilor.
Anul trecut, fiecare judecător de la Tribunalul Bihor a avut de gestionat, în medie, câte 1.700 de dosare.
„Cea mai la îndemână soluţie pentru a descongestiona instanţele, dar şi pentru a-i scăpa pe oameni de procese este mediatorul. Colaborarea dintre Tribunal şi cele cinci asociaţii cu care am semnat protocolul este în beneficiul justiţiabililor care trebuie să ştie că există o alternativă pentru rezolvarea litigiilor decât procesele îndelungate. O variantă mai elegantă, mai scurtă şi mai uşoară”, a declarat preşedintele Tribunalului Bihor, judecătorul Constantin Manoliu.
Potrivit acestuia, părţile care apelează la mediator câştigă nu doar timp şi bani, ci şi nervi, întrucât prezentarea în faţa instanţei implică factori de stres.
Deservită prin rotaţie
Pentru realizarea celor propuse, conducerea Tribunalului s-a oferit să publice pe propriul site şi în instituţie o listă cu toţi mediatorii din judeţ dar şi să înfiinţeze în Palatul de Justiţie un birou special unde oamenii să poată lua legătura cu mediatorii.
Vicepreşedinta Tribunalului, judecătoarea Daniela Mihaela Jurjuţ Lazăr, a anunţat că, începând de luni, biroul va funcţiona în fostul spaţiu a Registraturii Judecătoriei Oradea. „Camera mediatorului” va fi deservită zilnic, prin rotaţie, de câte doi mediatori de la cele cinci asociaţii. Mediatorii vor oferi gratuit informaţii justiţiabililor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!